instant fap

Najbogatiji čovjek već 40 godina živi u istoj kući

Najbogatiji čovjek već 40 godina živi u istoj kući

Carlos Slim Helú je svoje bogatstvo zaradio u telekomunikacijama, predsjednik je uprave meksičke kompanije Telmex, ali u svom posjedu, između ostalog, ima i robne kuće, građevinske kompanije i kompaniju za finansijske usluge Inbursa Financial Group.

Tajna uspjeha misterioznog Meksikanca, koji je puno manje poznat od Billa Gatesa, kao i od milijardera Warrena Buffeta, je u tome što prosječan Meksikanac ne može proživjeti ni jedan dan, a da ne kupi jedan od njegovih proizvoda ili ne koristi uslugu koju pruža jedna od njegovih 220 kompanija.

Većina bude rođena u nekoj od njegovih bolnica Star Medica, električnu energiju dobiva od kompanije Condumex, vozi se putevima koje je izgradila kompanija CILSA, gorivo toči na stanicama Svecomexa, telefonira uz pomoć kompanije Telemex, puši cigarete marke Slim, koja je dio Marlboro grupe i kupuje u supermarketima Sears Rubac.

On kontrolira više od 200 kompanija, od telekomunikacija, u kojima se prvi put obogatio, do infrastrukture, bankarstva i nekretnina. Kako bi održao svoj uticaj nad carstvom koje se širilo, njegovi sinovi i zetovi postavljeni su na čelo mnogih kompanija.

Sin libanskog imigranata, počeo je biznis ni iz čega. Još kao klinac pokazivao je veliki talent za poslovanje. Kupovao je sličice bejzbol igrača i prodavao ih drugoj djeci, naravno za veći iznos, pažljivo vodeći računa da uvjek bude u plusu, piše business.hr.

Od svoje 12. godine trguje obveznicama. Prije nego što je napunio 30 godina, posjedovao je kompaniju koja je proizvodila osvježavajuća pića, kao i brokersku kuću. Enormno bogatstvo stekao je kupujući kompanije, koje danas zapošljavaju 218.000 radnika.

Ovaj meksički tajkun, koji ima 72 godine, i prema procjenama Forbsa vrijedi nevjerovatnih 74 milijarde dolara, pažnju svjetske javnosti izazvao je tek kad je prije pet godina s prvog mjesta Forbsove liste najbogatijih ljudi na svijetu smijenio vlasnika Microsofta, Bila Gatesa.

Uprkos enormnom bogatstvu, Slim već 40 godina živi u istoj kući sa šest soba, smještenoj blizu njegovog ureda, ali i nedaleko od mjesta gdje je odrastao. Nema jahtu, posjeduje dva automobila Bentleya i Mercedes kojim se sam vozi do posla.

Navijač je bejzbolskog kluba New York Yankees, ali za razliku od ruskih oligarha koji vole posjedovati omiljene im klubove, Slimu je ipak draže biti samo obožavatelj.

KOMENTARI