instant fap

Najbolje ulaganje

Posjete su intenzivnije u danima vikenda, a izdavači i izlagači za svačiji džep imaju ponešto, pa se tako izdanja mogu nabaviti po cijeni od jedne do više stotina maraka.
najbolje-ulaganje
Ono što je uočljivo kada se obilaze štandovi na VIII zimskom salonu knjige, gdje na 62 štanda izlaže više od 150 nakladnika, kako domaćih, tako i onih iz regiona i iz svijeta (preuzeta izdanja), jesu posjetitelji koji u znatnom broju dolaze sa spiskovima na kojima su traženi naslovi.
Prva osoba koju smo po ulasku u Gradsku galeriju Collegium Artisticum, gdje se Salon održava, primijetili sa takvim spiskom u rukama, bio je Abid Jusić.

Dobre vibracije

– Bio sam ranije ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša i otkako sam smijenjen, učinili su mi uslugu da se mogu više družiti sa ljudima koji se ne bave tim poslom i da se družim sa knjigom i sa prirodom. Hvala im na tome, to će mi produžiti zdrav život. Inače, ranije sam se, s obzirom na tu funkciju, malo manje družio sa knjigom, sad imam više vremena i mogućnosti da vratim stare dobre navike. Zimski salon knjige je jedna od, po mom mišljenju, najboljih manifestacija koje se dešavaju u našem gradu. Mislim da bi tu trebalo i Ministarstvo za nauku i mlade i Ministarstvo kulture da daju potporu ovakvim manifestacijama da bi širili dobre vibracije, da bi ljudima približili knjigu, da bi se više družili sa knjigom jer u obrazovanju i nauci je naša perspektiva, naša budućnost. To je najbolje ulaganje, kaže Abid Jusić, na čijem se spisku nalazi i naslov koji će kupiti kćerki.

Na štandu TKD “Šahinpašić” ovih dana pojavio se i novi naslov Nure Bazdulj – Hubijar “Zvona su još zvonila”, koji je kao i ostali njezini naslovi privukao pozornost posjetitelja (izdanja su dostupna po cijeni od 13 KM). Također, saznajemo da su traženi naslovi i Harukija Murakamija (koštaju od 12 do 15 KM), tražene su i knjige za djecu “Ilustrirane priče za dječake” i “Ilustrirane priče djevojčice” (po 16 KM), “Winnie vještica” je pet KM, dok je “Oxford English-Bosnian Dictionary” dostupan po cijeni od 40 KM. Posjetitelji obraćaju pozornost i na novoobjavljeno izdanje “Kepec” Chucka Palahniuka (8,45 KM). Na ovom štandu nalazi se i bogat izbor literature iz oblasti arhitekture, građevine i dizajna pa se tako izdanja mogu nabaviti po cijeni od 20 do 340 KM, koliko košta Phaidon Atlas “20th century world architecture”, a tu su i izdanja atlasa svijeta, bilo da su sa digitalnim mapama, modelima zemalja i satelitskim slikama ili standardni atlas svijeta, i dostupna su po cijenama od 120 do 136 KM.

Od Melihe Veladžić, štand IK Tugra, saznajemo da su traženi naslovi Enesa Karića “Pjesme divljih ptica” (18 KM), “Jevrejsko groblje” (20 KM) i “Kako tumačiti Kur'an”, Esada Durakovića “Stil kao argument” (14 KM), Teufika Muftića “Gramatika arapskog jezika” (10 KM)…, ali da je kupovna moć manja nego prošle godine.

Djeca i roditelji

Na štandu IK Dobra knjiga najviše se traži naslov autora Huseyina Beslija i Omera Ozbaya “R. Tayyip Erdogan – rađanje lidera” (20 KM), saznajemo od Edina Pintola, zatim Fadile Nure Haver “Kijamet via Vranduk” (15 KM), Heinricha Rennera “Bosnom i Hercegovinom uzduž i poprijeko, 1896” (40 KM)…, a opći utisak je da nije ništa lošije od prošle godine.

Almir Zalihić, IK Zalihica, kaže da je Salon dobro organiziran, ali “da društvene okolnosti čine da imamo najmanji broj posjetilaca i prodaju. Za takvo stanje mi izdavači nemamo recept, učinili smo sve što smo mi mogli – spustili smo cijene knjiga na najnižu moguću mjeru, ali ni to ne mijenja stanje”.

Na štandu ove izdavačke kuće može se naći “Otkup sirove kože” Abdulaha Sidrana, objavljen je zajedno s Biblionerom iz Banje Luka, koji staje 20 KM, zatim “Priča o pravom narodnom kontroloru” Andreja Kurkova (12 KM), “Var” Saše Stojanovića (12 KM), “Anđeli u snijegu” Ljubice Ostojić (15 KM), “Bahtinski strukturalizam” Andreje Lešić (15 KM), “Epika Avde Međedovića” Zlatana Čolakovića (60 KM), “Magnetna rezonanca i MR kontrastna sredstva” prof. Šerifa Bešlića (50 KM)…, a traženi su i drugi naslovi.

Naklada “Mate” Zagreb – Neum spada u red onih na čijem se štandu može naći isključivo stručna literatura iz oblasti ekonomije, računarstva, marketinga, bankarstva, menadžmenta, financija dostupna po cijenama od 30 do 90 KM.

“Sjeme smrti” (18 KM) Dževada Karahasana, kao i ostala njegova izdanja, mogu se naći na štandu IK Connectum (dostupna su od 9 do 18 KM), a tu su i naslovi iz Edicije Dani koji staju 3-10 KM, dok se komplet od 50 knjiga može nabaviti za 150 KM (tri kompleta su već “otišla”, a u njihovu Klubu knjige komplet se može nabaviti u tri rate). Jasmin Komarica, kojeg zatičemo za štandom, na naš upit o kakvoj se to akciji radi, objašnjava da se Enciklopedijski rječnik diplomacije (trojezično izdanje: francuski, engleski i bosanski jezik) autora Muhameda Hajdarevića može nabaviti za 14,90 KM (cijena mu je 115,85 KM), a “Bosansko-engleski pojmovnik za edukatore” autorica Nade Hrasnica – Milke Babić – Miroslave Topić za 9,90 KM (redovna cijena je 45,65 KM).

“Patuljci” Wila Huygena i Riena Poortvlieta bili su “krivci” što se prije izvjesnog vremena stvorila velika gužva u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo kada je priređen prigodni program na kojem su se djeca imala priliku više upoznati s čarobnim svijetom patuljaka. Izdanje je objavio IK Buybook i na njihovu štandu je dostupno po cijeni od 28 KM (kupi li se i kapica, cijena je 35 KM). Posjetitelji su zainteresirani i za roman za odrasle J. K. Rowling “Upražnjeno mjesto” 20 KM, “Knjigu o Uni” Faruka Šehića (12 KM), Pamukova djela koja su dostupna od 8 do 14 KM, Tariqa Alija (12 KM), Khaleda Hosseinija (10 KM), monografija “Svjetlost Evrope u Bosni” grupa autora (100 KM) bila je rasprodana, pa se moralo donositi još primjeraka, a “Mi djeca s kolodvora Zo” Christiane F. (12 KM) vrlo je tražena kod mlađe populacije čitatelja.

Sve u svemu

Popuste nudi i IK Rabic, dijeli štand s IK Marso iz Beograda, pa je tako “Sevdalinka” Esada Bajtala 50 KM, a posjetitelji se zanimaju i za “Hiljadu i drugu noć” Zlatka Dizdarevića (15 KM), “Ličnu stranu svijeta” Hajrudina Somuna (15 KM), monografiju Sarajeva (na engleskom jeziku, 70 KM), dok je na dijelu štanda gdje izlaže Marso uočljiva biografija “Simona de Bovoar” Kloda Fransisa i Fernarda Gotijea (18 KM), “Sarin ključ” Tatjane de Rozne (10 KM), sabrana djela Meše Selimovića (10 knjiga) su 100 KM, dok se posebna izdanja “Tvrđava” i “Derviš i smrt” mogu nabaviti za po 10 KM. Saznajemo da se posjetitelji raspituju i za reprint izdanje Sarajevske Hagade IK Rabic (120 KM). Marko Mijajlović iz IK Marso kaže da je možda slabija posjećenost nego prošle godine, ali “sve u svemu, zadovoljni smo”.

KOMENTARI