Najbolji trenutci E3 sajma: Sonyjevih 299

HomeMagazin

Najbolji trenutci E3 sajma: Sonyjevih 299

Sony prodao više od 13,4 miliona primjeraka konzole PlayStation 5

U idućih deset dana umjesto tradicionalnog gaming kalendara prisjećat ćemo se trenutaka koji su obilježili najvažniji sajam u industriji videoigara. Krećemo od njegovih ranih početaka.

Sjećate li se možda SEGA Saturn konzole? Svaka čast onima koji se sjećaju tog komada hardvera, ali za većinu gamerske populacije peta se generacija konzola najčešće pamti po Sonyjevom PlayStationu. Brojni su razlozi zašto je tomu tako, ali jedan je trenutak bio ključan da bi korisnici prihvatili novog igrača na tržištu uređaja za igranje. Taj trenutak dogodio se na prvom samostalnom E3 sajmu 1995. godine kada je Sony odnio prvu pobjedu nad Segom.

Naime, 1995. E3 se prvi put održavao zasebno od CES sajma i nitko zapravo nije imao ideju kako bi prezentacije/konferencije/izlaganja trebala izgledati. SEGA je kao veliko iznenađenje pripremila lansiranje svoje nove konzole ravno s E3 sajma, uz objavu da je Saturn krenuo u prodaju istog dana po cijeni od 399 američkih dolara. Lansiranje konzole bilo je neočekivano i među publikom se širilo uzbuđenje. Međutim, veselje za Segu nije dugo trajalo.

Sony je bio novi igrač na sceni kućnih konzola i njihov PlayStation nalazio se na njima nepoznatom terenu. No, Sony je odmah dokazao da zna i može bolje od drugih. Svoju konzolu nisu izbacili odmah idućeg dana, no učinili su ju cjenovno pristupačnijom od konkurencije. Sony je Segu ubio s doslovno tri riječi: dvjesto devedeset devet. Toliko je iznosila cijena prvog PlayStationa u američkom dolaru i tome se ništa više nije moralo dodati.

Ostatak je povijest. U žurbi da se pojavi na tržištu prije PlayStationa, Sega Saturn je podbacila u prodaji i rezultirala gubitcima od kojih se SEGA nikada nije oporavila. Sony je, s druge strane, u PlayStationu dobio jedan od svojih najvrjednijih proizvoda te je imao najprodavaniju konzolu pete generacije, prenosi HCL.HR

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0