Najdramatičnija sjednica u historiji Vlade FBIH, smijenjen Desnica Radivojević

HomeBiH

Najdramatičnija sjednica u historiji Vlade FBIH, smijenjen Desnica Radivojević

Pripremimo se za ramazan

Današnja sjednica Vlade Federacije BiH vjerovatno je najdramatičnija u njenoj historiji i blago rečeno podsjeća na svojevrsni puč. Drama još nije razriješena, a sve je krenulo kada su ministri iz SDP-a uz pomoć jednog ministra iz SDA Desnice Radivojevića inicirali da se na dnevni red uvrsti i zahtjev za razrješenje upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća koja su u vlasništvu Federacije. U paketu su se trebali riješiti upravni i nadzorni odbori dvije pošte, dva telekoma i dvije elektroprivrede u Federaciji BiH.

Važno je istaknuti da SDP ovu odluku ne bi mogao donijeti sam, bez podrške jednog ministra iz reda SDA, ili Lijanovića ili HSP-a. Taj jedan nedostajući glas obezbijedio im je Desnica Radivojević (SDA), koji je ujedno i federalni dopremijer. Njegovim glasom SDP bi sa 9 na prema 8 preglasao ostale ministre iz SDA, NSRzB i HSP-a.

No ministri iz SDA, HSP i NSRzB su zatražili pauzu radi usaglašavanja. U toj pauzi došlo je do potpunog obrata. Naime, aktivirana je ostavka koju je Radivojević ranije potpisao (što je inače praksa u svim strankama, kako ministri ne bi mogli ucjenjivati stranački vrh), a koju je potvrdio i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. Na taj način je propao puč SDP-a.

Ostavka Radivojevića koja je aktivirana potpuno je validna i to je potvrdio čak i Ured za zakonodavstvo Federacije BiH. No premijer Nermin Nikšić zatražio je da se ta odluka dodatno preispita, mada za tako nešto nema potrebe.

Ovo govori da se stanje u federalnoj Vladi neće tako lako smiriti i pokazuje dvije bitne stvari.

Prva je da su odnosi unutar platformaške koalicije trajno poremećeni. I druga stvar da su u odnosu snaga na jednoj strani tri stranke SDA, HSP i NSRzB a na drugoj strani jedna stranka a to je SDP.

17.45

Budimirova odluka validna

Ured Vlade Federacije i sekretar Vlade ocijenili su validnom odluku Živka Budimira.

Desnici Radivojeviću nije dopušteno da prisustvuje nastavku sjednice.

17.53

Desnica Radivojević se zastidio samoga sebe 

Nakon što je prihvatio nemoralne ponude SBB i SDP, ministar za prostorno uređenje i zamjenik  premijera Federacije BiH koji je na ove dužnosti imenovan kao kandidat i član SDA, Desnica  Radivojević danas je podnio neopozivu ostavku na pozicije u vladi FBiH.

Prema izjavama njegovih najbližih saradnika u Ministarstvu i Vladi, Radivojević je priznao kako  nema snage da pogleda u oči ikome iz SDA. “Gadim se samoga sebe, više ne mogu pogledati u oči  tim ljudima koji su prema meni uvijek bili više nego korektni. Najbolje je da podnesem ostavku”,  priznao je Radivojević svojim najbližim saradnicima, navodi se u saopćenju SDA.

Predsjednik Federacije BiH gospodin Živko Budimir prihvatio je ostavku ministra Radivojevića  i o tome izvijestio Vladu i premijera Federacije BiH. Nakon zahtjeva za očitovanje, Ured za
zakonodavstvo i sekretar vlade FBiH potvrdili su da je odluka predsjednika Federacije BiH  legitimna, te da Desnica Radivojević od danas više nije ministar u Vladi Federacije BiH.