instant fap

Najistaknutiji vakif za 2015. je Fatima Dedić iz Bihaća

Najistaknutiji vakif za 2015. je Fatima Dedić iz Bihaća

Kavazović je podsjetio da su vakufi trajno dobro koje Vakufska direkcija BiH nastoji sačuvati i unaprijediti, uz pomoć prijatelja vakufa iz BiH, Turske, Kuvajta, Katara, koji pomažu ponovnu izgradnju ratom porušenih vjerskih i kulturno-historijskih objekata.

Kazao je da je “BiH kao platno na kojem svi mogu dodavati nešto dobro, te stotine dobrotvora čine hajir svim muslimanima svijeta, i ne samo muslimanima nego svima kojima je pomoć potrebna”.

Uime Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH prisutne je pozdravio direktor ove ustanove dr. Senaid Zajimović koji je ukazao na značaj vakufa, kao i značaj Manifestacije “Dani vakufa”.

“BiH svoj civilizacijski napredak duguje vakufima, a vakuf je institucija od opće koristi za širu društvenu zajednicu kako bi život učinila boljim, humanijim i kvalitetnijim”, rekao je Zajimović te u prilog tome najavio da će sutra biti svečano otvorena Roditeljska kuća u čijoj je izgradnji učestvovala i Vakufska direkcija IZ BiH.

Vakufska direkcija uz pomoć svojih prijatelja realizira nekoliko projekata kao što je ponovna izgradnja i rekonstrukcija Aladža džamije u Foči, Derviš hanumina medresa u Bosanskoj Gradišci, Sinan-begova džamija u Čajniču, Studentski dom FIN-a u Sarajevu, Baščaršijska džamija u Sarajevu, Šarena džamija u Travniku…

Vakuf je dobro koje traje dok je svijeta i vijeka, stoga je lista vakufa u BiH otvorena i svakodnevno se bilježe nova uvakufljenja.

Najistaknutiji vakif za 2015.godinu je vakifa Fatima hanuma Dedić iz Bihaća kojoj je reis Kavazović uručio Plaketu na kojoj je naveden Hadis Muhammeda a.s. koji kaže: “Poslije smrti čovjekove njegovi tragovi na ovom svijetu nestaju osim u tri slučaja: ako ostavi trajno dobro – vakuf, znanje kojim će se drugi koristiti i odgojeno dijete koje će za njega dovu činiti”.

Svečanosti otvorenja 6. manifestacije Dani vakufa 2016., prisustvovali su muftije, glavni imami, eminentni gosti iz Kuvajta veliki vakif Muhamed Salih al Hanna i generalni direktor Generalne direkcije vakufa iz Turske dr. Adnan Ertem, ambasador Islamske Republike Iran u BiH Seyed Hossein Rajabi,

Manifestacija traje do 6. maja.

KOMENTARI