Najklultniji stadion na svijetu Maracana mijenja ime u čast legendarnog Pelea

HomeSport

Najklultniji stadion na svijetu Maracana mijenja ime u čast legendarnog Pelea

Najveće priznanje MOK-a: Pele dobio olimpijski red

Brazilski kultni stadion Maracana bit će preimenovan u čast legendarnog nogometaša Pelea. Ovaj potez uslijedio je nakon odluke vlasti savezne države Rio de Janeiro, pa će se najčuveniji nogometni stadion na svijetu u budućnosti zvati “Edson Arantes do Nascimento – Rei Pele”.

Guverner države Rio de Janeiro mora odobriti promjenu imena prije nego što novi naziv postane službeni, ali to je samo dio protokola.

Pele, koji je kao reprezentativac Brazila osvojio tri Svjetska prvenstva, postigao je svoj 1000. pogodak na stadionu Maracana 1969. godine igrajući za Santos protiv Vasco da Game.

Na Maracani je održano finale Svjetskog prvenstva 1950. i 2014. godine, kao i ceremonija otvaranja Olimpijskih igara 2016. godine.

Za ljubitelje nogometa u BiH ostao je u sjećanju i po premijernom nastupu naše reprezentacije na Mundijalu 2014. godine kada smo poraženi od Argentine 2:1.

Rekordnih 200.000 gledalaca na Maracani je bilo u finalu Svjetskog prvenstva 1950. godine, kada je Urugvaj šokirao domaćina Brazil.

Kapacitet stadiona sada iznosi 78.838 sjedećih mjesta, a manje je poznato da nosi službeni naziv “Mario Filho” po novinaru koji je lobirao za njegovu izgradnju četrdesetih godina prošlog stoljeća, ali je među ljubiteljima nogometa isključivo bio poznat kao Maracana po području u kojem se nalazi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: