instant fap
NaslovnicaLokalne temeUSK

Najla Muratović: Mala zadovoljstva motiviraju me za velike stvari

Najla Muratović: Mala zadovoljstva motiviraju me za velike stvari

Najmlađa je zastupnica u našoj zemlji u Skupštini Unsko-sanskog kantona i predsjednica Asocijacije žena SDA Bužim kaže kako je za postizanje balansa najbolje osluškivati svoje tijelo

Najla Muratović pravo je osvježenje na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni. Najmlađa je zastupnica u našoj zemlji u Skupštini Unsko-sanskog kantona i predsjednica Asocijacije žena SDA Bužim.

Prijatelji i radne kolege opisuju je kao vedru, uvijek nasmijanu i u svakom trenutku spremnu da priskoči u pomoć onome kome je potrebna.

Osim što je radišna, Najla plijeni pažnju i svojom pojavom. Kao i svaka žena voli imati trenutke rezervisane samo za sebe, a tada se opušta, vježba i njeguje.

Kako bi postigla balans, najbolje je, kaže, osluškivati svoje tijelo.

– Ne volim stroga pravila i smatram kako sitna zadovoljstva, ustvari, čovjeka motiviraju za velike stvari – kaže Najla i u nastavku otkriva deset zdravih navika koje joj pomažu da se osjeća i izgleda zdravo.

Voda

– Voda je jedan od vaznijih elemenata za naš organizam. Dnevno pijem dva, tri litra. I  ukućane pokušavam naviknuti da piju što više vode, a izbjegavaju sokove i gazirana pića. Kvaliteta vode je nešto o čemu danas treba posebno razmišljati, zato koristim i pijem prirodnu izvorsku vodu.

Hrana

– Brzi ritam života nameće brza rješenja i po pitanju prehrane, iako sam cesto znala podleći tom pritisku. Zadnjih šest mjeseci prednost dajem voću, povrću i ostalim zdravim namirnicama. Izbacila sam slatkiše i hljeb iz prehrane, a ubacila kuhano meso ili eventualno prženo na maslinovom ulju.

Trening

– Redovna vježba, trčanje i kardio trening su osnova. Treniram tri do četiri puta sedmično, zavisno od obaveza. Trening traje u prosjeku do 60 minuta. Najčešće treniram predvečer, u ljetnom periodu u jutarnjim satima nakon kojih obilno doručkujem, a onda se „bacam“ na posao. Iskreno, ne volim vidjeti žene koje izgledaju prenabildano, preferiram više ženstveniji izgled.

Osmijeh

– Ono što prvo primijetim prilikom susreta sa ljudima su lijepi zubi i osmijeh. Briga o zdravlju zuba nije samo stvar estetike,nego i zdravlja. Bolesne desni mogu zakomplicirati zdravlje mnogih drugih organa, tako da su redovne kontrole u mom slučaju obavezne. Lijepi i zdravi zubi ujedno osobu čine mladolikom, a osmijeh je mali trik koji nam pomaže da uvijek izgledamo sjajno. Moja porodica je zaslužna za to što rijetko kad skidam osmijeh sa lica. A kažu i da osmijeh liječi.

Ne – kafi i cigareti

– Ono što jedemo ne utječe samo na naše tijelo, nego i na našu kožu. Spadam u grupu ljudi koji nikada nisu probali cigarete, a pri tom ne pijem ni kafu.

Na vrijeme u krevet

– Osam sati sna nešto je bez čega osoba ne može funkcionirati. Desi mi se, naročito kada imam puno obaveza, da se ne pridržavam toga, ali u većini slučajeva volim na vrijeme otići u krevet kako bi ujutro ustala svježa i spremna za radne obaveze.

Redovna na pregledima

– Za svaku ženu veoma je važno da redovno odlazi na preglede, barem jednom godišnje. Odlazak ginekologu trebala bi postati zdrava navika svake žene.

Njeguje lice i tijelo

– Koža zauzima najveću površinu na našem tijelu i ujedno je najizloženija. Zbog toga joj posvećujem pažnju svakodnevno. Koristim prirodnu kozmetiku koja sadrži biljna i eterična ulja, hidrolate i mljevene biljke.

Izbjegava ljude koji šire negativnu energiju

– Kroz posao kojim se bavim susrećeš se sa različitim ljudima. Sa mnogima od njih prinuđena sam da sarađujem. Zato se trudim u privatnom životu da se klonim i izbjegavam one koji šire negativnu energiju. Sretna sam što mogu reći da imam nekoliko prijateljica koje mi dušu pune čistom pozitivom i zbog toga sam im neizmjerno zahvalna. Sa druge strane, trudim se svoju pozitivnu energiju usmjeriti na roditelje i ostale članove porodice.

Voli sebe i okružuje se ljudima koje voli

– Najvažnije od svega je voljeti sebe i prihvatiti sebe u potpunosti. Za čovjekovo zdravlje najopasnija je ogorčenost i grižnja savjesti. Kada govorim o tome da se trebamo okružiti ljudima koje volimo, u mom slučaju u prvom redu, to su moja porodica i prijatelji. Jutro je naročito važno početi sa pozitivnim emocijama, a nema bolje od ljubavi. Zato pošaljite bližnjima poruku ili u najboljem slučaju izdvojite u toku dana malo vremena za druženje sa njima.Izvor:   Faktor

KOMENTARI