Najmlađi postači Sanskog Mosta

Homeinmedia danas

Najmlađi postači Sanskog Mosta

Iftar u prirodi nakon planinarenja: Dolaze i muslimani i nemuslimani

Mjesec ramazan trebao bi da unese radost u duše naših najmlađih, da osjete imansku atmosferu ramazana, dolazak dragog gosta, priliku za natjecanje u činjenju dobrih djela i stjecanje obilne nagrade. Naši najmlađi trebali bi iz mjeseca ramazana izaći sa usađenim vrlinama islama u svojim srcima, kao što je samilost, međusobna solidarnost, ljubav prema drugima.

Obilaskom nekoliko osnovnih škola na području Sanskog Mosta primjetili smo veliki broj djece koji poste svaki dan ramazana.

Mnogi od njih su nam rekli da već od drugog, trećeg razreda poste cijeli ili nekoliko dana ramazana.

Uvijek treba naglasiti da postoji izbor, jer nisu napunili godine u kojima je post obavezan.

Post može predstavljati poteškoću za djecu ukoliko su dani dugi ili im boravak u školskim klupama ne dozvoljava odricanje od hrane i pića. U tim situacijama, djecu (nakon što stupe u pubertet) možete ohrabriti da poste samo tokom vikenda, a posebno tokom posljednjih deset ramazanskih dana kada je trajanje posta kraće.

Konačno, ne zaboravite da su uvijek roditelji primjeri svojoj djeci. Ako podignemo naš iman i uspijemo u tome, mi ćemo dati lijep primjer našoj djeci. Zapamtite da i mi sami neko vrijeme trebamo analizirati naše stvarne vrijednosti u ramazanu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0