Najuspješnija godina za Most-Bro: Građanima BiH u 2019. pomoć u iznosu od 1.409.818 KM!

HomeVijestiBiH

Najuspješnija godina za Most-Bro: Građanima BiH u 2019. pomoć u iznosu od 1.409.818 KM!

Školski namještaj iz Danske za školu u Sanskom Mostu

Most-Bro svake godine od svoga osnivanja do danas, nakon završetka kalendarske godine obavezno napravi izvještaj o poslanim sredstvima za tu kalendarsku godinu. Tako je i ovaj put napravljen izvještaj o učinku Most-Bro-a u 2019. godini. Protekla godina bila je uspješnija od 2018. godine, do tada najuspješnije od osnivanja ove organizacije.

Most-Bro je i ove godine “obarao” sve rekorde u prikupljanju i slanju humanitarne pomoći našim građanima u domovini. U preko pedeset gradova i mjesta širom Bosne i Hercegovine poslana je novčana pomoć – kako za liječenje tako i za stipendije, kurbane, obnove kuća, kupovine stoke, šporeta, hrane, ogrjeva i svih drugih potreba.

 Ipak, najviše akcija i novca izdvojeno je za liječenje građana, a naročito djece. Akcije za pomoć u liječenju i operacije koje su odobrili i završili u 2019. putem mobilpaya bile su za: Aminu Mujkanović, Mirsada Pehlića, Selvedinu Sahanović, Maka Hasića, Elvira Cuzića, Vahida Hasičića i Lejle Adžić.

​Osim navedenih akcija, poslano je još dosta novca za liječenje i kupovinu lijekova širom domovine drugim osobama koje su se obratile za pomoć.

​- Ponosni smo da smo od Velike Kladuše na zapadu do Srebrenice na istoku naše zemlje, pomoć slali u sve gradove naše domovine, ističu iz ovog udruženja.

Novčana sredstva su se slala i za pomoć porodicama slaboga imovinskog stanja. Kupovana je hrana, odjeća, obuća, pelene, drva, plaćani su računi za struju, kao i užine djeci. Svim ovim kategorijama Bošnjaci Danske poslali su gotovog novca u iznosu: 969.635,00 danskih kruna što u bh. valuti iznosi 253,635,00 BAM.

​Slanje materijalnih sredstva je ove godine doživjelo pravi bum. Srećom, veliki broj danskih škola i bolnica kontaktiralo je Most-Bro i doniralo svoju opremu, pa se više i slalo bosanskim školama. Most-Bro je u krugu danskih institucija postao poznat kao odgovorna i stabilna organizacija koja sve svoje obaveze uredno izvršava, piše Dijaspora.org.

​- Prošle godine otpremili smo u domovinu 10 šlepera sa raznom opremom za udruženja, bolnice, mektebe, staračke domove i druge institucije. Najviše opreme odnosilo se na školsku opremu: klupe, stolice, kompjutere, skenere, pametne tablete, laptop kompjutere, printere i masu druge elektronske opreme, naglašavaju iz Most-Bro.

A ovo su gradovi u koje su odlazili šleperi za škole: Brčko, Travnik, Živinice, Zavidovići, Novi Travnik, Busovača, Zvornik, Gornji Vakuf, Vareš, Fojnica, Sanski Most. Za UKC Tuzla poslali su šleper sa medicinskom opremom vrijednom 1.000.000 dkk.

VEZANI TEKST – Vrijedna donacija školskog namještaja stigla u Sanski Most

Vrijednost poslanih materijalnih sredstava za 2019. godinu iznosila je 4.413.000 danskih kruna ili 1,155,852,00 BAM! Vrijednost novčanih i materijalnih sredstava koju je H.O. Bošnjaka Danske “Most-Bro” uputila u BiH u 2019. godini iznosila je 5.382.635 dkk odnosno 1,409,818,00 BAM.

​- Zahvaljujemo svojim članovima iz čijih prihoda se finansira najviše siromašna populacija u domovini. A potom i veliko hvala svima onima koji na bilo koji način podržavaju rad HO Bošnjaka Danske Most-Bro, za kraj poručuju iz organizacije.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: