instant fap

Najveća naučna dostignuća 2012: Otkrili Božju česticu, hakovali mozak, došli do ruba Sunčevog sistema…

Najveća naučna dostignuća 2012: Otkrili Božju česticu, hakovali mozak, došli do ruba Sunčevog sistema…

Iako je priroda neiscrpan izvor, nauka se sve brže i brže razvija. Pogledajte šta je sve nauka ponudila za dobrobit čovječanstva ove godine.

Gotovo svi ljudi na zemlji povezani su velikom globalnom telekomunikacijskom mrežom, po ulicama i tramvajima hodamo sa malim računarima, hiljadu puta snažnijima od najjačih računara 1980. godine, s kojima čitamo knjige, gledamo serije, slušamo muziku, pristupamo globalnoj riznici ljudskog znanja, a između ostalog, i telefoniramo.

Ova godina svejedno nas je značajno približila budućnosti opisanoj u brojnim naučno-fantastičnim knjigama, filmovima i serijama.

Dakle, da krenemo redom, šta je sve nauka ponudila za dobrobit čovječanstva ove godine?

Virus HIV-a pretvoren u lijek

Ljekari su uspjeli da razviju tehniku kojom koriste oslabljeni virus HIV-a za genetsku terapiju ćelija imunosistema. Za sada je tehnikauspešno korišćena za liječenje nekih oblika leukemije, no u budućnosti otvara vrata liječenju brojnih drugih bolesti.

Sonda Voyager 1 došla do ivice Sunčevog sistema

NASA-ine sonde Voyager 1 i 2 ove godine proslavile su svoj 35. rođendan. Nakon što su nam otkrile nevjerovatne prizore gasnih divova Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna, ove dvije sonde u 35. godini svoje misije i dalje oduševljavaju naučnike otkrićima sa ruba poznatog svemira. Ove su godine otkrili potpuno novu regiju svemira koju nije predviđao nijedan matematički model, a uskoro će postati i prvi predmeti rađeni ljudskom rukom koji će napustiti Sunčev sistem.

Po prvi puta fotografisan molekul DNK

Italijanski naučnici elektronskim mikroskopom fotografisali su najpoznatiju spiralu u istoriji, s pravom nazivanu ‘tajnom života’. Fotografije molekule DNK, kao i tehnika koja ih je omogućila, u budućnosti će omogućiti nova otkrića u genetici i biologiji.

Led i organske čestice na Merkuru

Veliko iznenađenje stiglo je i s Merkura ove godine – niko nije očekivao prisustvo leda na planeti najbližoj Suncu, a još manje prisustvo organskih spojeva, no NASA-ina misija Messenger uspjela je da dokaže postojanje oboje.

Rođen prvi sisar bez roditelja

Japanski naučnici sui uspjeli da stvore spermu i jajašca iz matičnih ćelija, postignu oplodnju, i odgoje potpuno zdravog miša koji, tehnički gledano, nije imao roditelje. Ovo otkriće u budućnosti bi moglo omogućiti istopolnim parovima ili parovima koji imaju problema s plodnošću da postanu roditelji.

Po prvi put ‘hakovan’ ljudski mozak

Naučnici su uspjeli da ‘hakuju’ ljudski mozak. Uz pomoć naprednih EEG čitača, dobrovoljcima su uspješno ‘pročitali’ brojeve PIN-ova iz površinskih misli.

Otkrivena ‘Božja čestica’

Naučnici koji rade na ATLAS i CMS eksperimentima na LHC-u pronašli su novu česticu koja odgovara svim svojstvima koja bi prema matematičkim predviđanjima trebao da ima Higgsov bozon, i time potvrdili i zaokružili Standardni model – danas temeljnu teoriju subatomske fizike.

Uspješno upravljanje mislima na daljinu

Dobrovoljac u međunarodnom istraživanju ležao je u aparatu za funkcionalnu magnetsku rezonancu u Izraelu, i pritom ‘gledao’ kroz oči robota u Francuskoj. Koristeći očitanja sa skenera, student je svojim mislima upravljao robotom udaljenim stotinama kilometara.

KOMENTARI