instant fap

Najveći dužnici u Hrvatskoj Tempo, HRT, Varteks, Pan

Prvih sto preduzetnika sa liste poreskih dužnika, koju je danas objavila hrvatska Vlada, duguje državi dvije milijarde kuna (265.869.108 eura).

Na vrhu liste poreskih dužnika je Tempo, koji duguje nešto više od 290 miliona kuna (oko 28 miliona eura), zatim slijedi Hrvatska radiotelevizija (HRT) s dugom od 222 miliona kuna, prenose hrvatski mediji.

Na listi su i brojne firme koje su završile u stečaju kao što je papirna industrija Pan s dugom većim od 140 miliona kuna.

Nekadašnji varaždinski tekstilni gigant Varteks državi duguje više od 100 miliona kuna, a na listi je i donedavno uspješno građevinsko preduzeće Konstruktor-inženjering koje duguje 72 miliona kuna.

Na listi poreskih dužnika je i Rukometni klub Zagreb s dugom od 39 miliona kuna, a problema s uplatom poreza imaju i u privatnoj poliklinici Medikol, koja duguje državi 25 miliona kuna poreza.

Vlada je u prvim mjesecima dolaska na vlast donijela niz mjera za naplatu duga – od oprosta kamata preduzećima koja plate dug u roku 30 dana pa do mogućnosti otplate poreskog duga i duga za doprinose u 36 rata. Posljednja mjera je pribijanje na “poreski stub srama”.

 

(Vijesti.ba/Srna)

KOMENTARI