instant fap
NaslovnicaVijesti

Najzaduženiji u Španiji: Gradić Pioz dugove će otplaćivati 7.058 godina

Najzaduženiji u Španiji: Gradić Pioz dugove će otplaćivati 7.058 godina

Selo koje je sredinom devedesetih imalo manje od 1.000 stanovnika uložilo je milione u nadi da će postati spavaonica za 25.000 ljudi.

Gradić Pioz, 55 km udaljen od Madrida, najzaduženiji je grad u Španiji. S proračunom od ni dva miliona eura i postojećim planom povratka dug od 16 milona eura morat će otplaćivati 7.058 godina čime predstavlja simbol ludosti španskog građevinskog sektora I neuspjeha razvojnog modela koji je u ovoj zemlji prevladavao posljednjih godina.

Selo koje je sredinom devedesetih imalo manje od 1.000 stanovnika uložilo je milione u nadi da će postati spavaonica za 25.000 ljudi. To se nikada nije dogodilo, a selu su sada, osim rata kredita, ostali i računi za održavanje izgrađenih i nekorištenih zgrada i ustanova. Danas Pioz  ima 3.800 registriranih stanovnika i ogromnu rupu u finansijama, prenosi B92.

Zanimljiv je i komentar gradonačelnice koja je, kao da nije potpuno svjesna težine situacije, kazala da je suočena s računima i dugovima, ove godine morala otkazati borbe bikova.

“Trebalo je birati između borbi i grijanja škole zimi”.

I Gradska uprava kolektivno pere ruke od ovog slučaja.

“Razmišljali smo o izgradnji oko 7.000 domova kako bi se smjestilo oko 25.000 naših stanovnika, ali u ljeto 2007. vjetrovi su naglo zapuhali u drugom smjeru. Građevinski poduzetnici zamrzli su gradnju kad su vidjeli da prva faza prodaje nije prošla uspješno. Tako je došlo do zastoja u svim projektima”, požalio se Emilio Rincon, prethodni gradonačelnik.