Naknade idu, a građani neka čekaju: Pola kantonalnih skupština vjerovatno je završilo sa zasjedanjima

HomeVijestiBiH

Naknade idu, a građani neka čekaju: Pola kantonalnih skupština vjerovatno je završilo sa zasjedanjima

Milioni za Bihaćku – hiljada KM za Sansku

Iako im još nije kraj mandata, pola kantonalnih skupština je po svemu sudeći već održalo svoje posljednje sjednice, a dio njih će imati još eventualno jednu, mahom vanrednu. Za to vrijeme zastupnici neće ostati bez svojih primanja.

Skupština Unsko-sanskog kantona u julu je imala sjednicu, a zastupnici smatraju da novih više neće biti. Profesionalni zastupnici u ovom kantonu, kako su nam rekli, imaju oko 2.500 KM samo neto plaće, a ostali imaju paušal od 1.800 KM na šta ide naknada za prisustvo sjednici…

Možemo se slikati

– Mislim da se neće sazivati više nijedna sjednica jer ovi u vlasti nemaju većinu, a ne nude ništa što bi bilo pozitivno. U proteklim mjesecima drugi kantoni gledaju da pomognu ljudima, a mi se pored Vlade i Skupštine USK možemo samo slikati. U prošlim mandatima su se sjednice održavale bez obzira na izbore, a mi smo u ovom mandatu imali 25 sjednica, što je tri puta manje nego prije – prokomentirao je Jasmin Musić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK, dodavši da gomila materijala čeka na razmaranje.

Skupština Posavskog kantona sjednicu je održala 1. septembra. Većina zastupnika i ovdje samtra da ih najvjerovatnije više neće ni biti, barem ne redovnih. I u prošlom mandatu u septembru, uoči izbora, nije bilo sjednica, sve do konstituirajuće sjednice novog saziva Skupštine.

Njihove plaće iznose jednu prosječnu plaću FBiH, što je oko 1.100 KM, na šta ide topli obrok i paušal.

Zastupnik SBB-a u Skupštini Posavskog kantona Senad Ahmetović kazao je da je najvažnije da su u ovom mandatu izmijenili Ustav Posavskog kantona, Poslovnik o radu Skupštine i usvojili 40 tačaka pa je postignuta ravnopravnost svih građana.

No ostalo je još bitnih stvari, a jedna od njih je povećanje iznosa porodiljske naknade, što je, kaže Ahmetović, bila njegova inicijativa.

Zaokupljeni izbornom kampanjom

Vrlo je moguće da je “kraj svirala” i Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona. Pojedini zastupnici su kazali da su uvjereni da, nakon održane sjednice početkom augusta, više neće sjesti u klupe jer za to nema prostora zbog izborne kampanje, iako ima nedovršenog posla.

Aida Sirbubalo (DF), predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, istakla je da već dva puta na kolegiju pokušava dogovoriti novu redovnu sjednicu, nakon što je posljednja bila u julu, ali bezuspješno. U prošlom mandatu nakon augusta, uoči izbora, nisu imali zasjedanja.

– Ima nedovršenih materijala i tačaka. Ali kolege iz opozicije čak nisu htjele podržati čak ni dnevni red sjednice kolegija. I danas smo imali kolegij, ali niko nema većinu, ni pozicija ni opozicija. Znamo da je kampanja počela, ali moramo raditi u interesu građana. Ako budem prinuđena, zakazat ću vanrednu sjednicu – dodala je Sirbubalo.

Neke od tačaka na koje čekaju građani BPK su zakon o socijalnoj zaštiti, pitanje porodiljskih naknada. A profesionalni skupštinski zastupnici imaju do 1.900 KM plaću.

U Skupštini Livanjskog kantona pak se spominje mogućnost vanredne sjednice u septembru, i to zbog rebalansa budžeta. Posljednju su održali krajem jula.

– Što se tiče ostalih materijala, mislim da smo završili sve što je dolazilo od Vlade Livanjskog kantona – kazao nam je Jasenko Tufekčić (SDA), dopredsjedavajući Skupštine Livanjskog kantona.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0