Nakon 20 godina: Riješen slučaj ubistva kontroverznog bankara Ibrahima Dedića

HomeVijestiRegion

Nakon 20 godina: Riješen slučaj ubistva kontroverznog bankara Ibrahima Dedića

Hrvatska odbila molbu Zorana Mamića za izdržavanje kazne u BiH

Nakon 20 godina hrvatska policija je riješila slučaj ubistva kontroverznog bankaraIbrahima Dedića, porijeklom iz Bihaća. 

Uhvaćen je muškarac (49) s trojnim državljanstvom Hrvatske, Nizozemske i Švicarske. Posljednjih 10 godina živio je u inostranstvu, a policija kaže da je ključ svega njegov dolazak u Hrvatsku, piše dnevnik.hr.

Ibrahim Dedić je ubijen ispred svog doma u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu 3. juna 1999. godine, a na njega su pucali napadači iz crnog BMW-a. Bio je prvi privatni bankar na ovim prostorima i policija je intenzivno, ali bezuspješno godinama tragala za njegovim ubicama. 

Sad su napokon na razgovor priveli nekoliko osoba koje dovode u vezu s ubistvom. Na konferencija za medije istaknuto je da je u posljednje dvije godine riješeno 100 posto slučajeva ubistava i pokušaja ubistava u Zagrebu.

30. 1. 2020. policija je dovršila istraživanje nad državljaninom Hrvatske, Švicarske i Nizozemske (49) za kojeg se sumnja da je počinio ubojstvo uz pomoć dvojice pomagača. Uhićeni do sad nije procesuiran zbog kaznenih djela. Predan je u pritvor u Zagrebu.

Rađeno je više vrsta vještačenja, između ostalih i biološko, ali ne možemo o detaljima, kazala je policija te dodala kako ne mogu potvrditi ni navode da su osobe vezane za slučaj bivši pripadnici policije i vojske. 

“Prikupljanjem saznanja se došlo do sumnje”, kažu.

“Oružje još nismo našli, nastavljamo istraživanje u tom smjeru”, rečeno je.

“Nije bilo međunarodne policijske suradnje, to nam tek slijedi. Osoba je uhićena jučer tijekom dana u Zagrebu, a posljednjih 10 godina nije živio u Hrvatskoj”, kazali su u policiji.

“Branio se šutnjom”, kazali su u policiji.

“Njegov dolazak u Hrvatsku je ključ priče”, rečeno je, a u Hrvatskoj je bio nekoliko dana prije uhićenja.

“Određenu rodbinu ima u Hrvatskoj”.

Policija je prvotno uhitila dvoje ljudi, no drugog čovjeka će uskoro pustiti nakon što nije utvrđena njegova povezanost s ubojstvom bankara Ibrahima Dedića.

“Na teret mu se stavlja ubojstvo”.

“Poprilično hladno je reagirao”, odgovorili su na pitanje kako je uhićeni reagirao kad su ga suočili s optužbama.

“U posljednja 24 sata su provedena vještačenja koja su potvrdila sumnju”, rečeno je.

“Kontaktirali smo obitelj ubijenog i obavijestili ih o ovom, ali u detalje nismo ulazili”, zaključili su na kraju konferencije.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0