Nakon nemira u Kazahstanu vlasti uhapsile 7.939 osoba

HomeVijestiGlobus

Nakon nemira u Kazahstanu vlasti uhapsile 7.939 osoba

Rusi se povlače iz Kazahstana, ukida se vanredno stanje u tri regiona

Kazahstanske snage sigurnosti uhapsile su ukupno 7.939 osoba do ponedjeljka zbog prošlosedmičnih nemira, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, koji su se pretvorili u najgore nasilje u postsovjetskoj historiji te srednjoazijske zemlje.

Vladine zgrade bile su nakratko okupirane ili su zapaljene u nekoliko gradova prošle sedmice nakon što su mirni protesti protiv povećanja cijena goriva prerasli u nasilne.

Vlasti su za nasilje okrivile “ekstremiste” i “teroriste” od kojih su neki, kako tvrde, stranci.

Karim Masimov, bivši čelnik Odbora za nacionalnu sigurnost, pritvoren je prošle sedmice pod sumnjom za izdaju, nekoliko dana nakon što ga je predsjednik Kasim-Žomart Tokajev smijenio.

Tokajev je također razriješio svoj kabinet, izdao naredbu o pucanju bez upozorenja kako bi okončao nemire i proglasio vanredno stanje u naftom bogatoj zemlji od 19 miliona stanovnika. Također je zatražio od vojnog bloka predvođenog Rusijom da pošalje vojnike, za koje vlada kaže da su raspoređeni da čuvaju strateške objekte.

Ruski i državni mediji izvijestili su da su tokom sukoba ubijene 164 osobe, pozivajući se na objavu vlade na društvenim mrežama. No zdravstvene i policijske vlasti nisu potvrdile taj broj i objava na društvenim mrežama je potom izbrisana.

“Mislim da je postojala neka vrsta zavjere u kojoj su bile uključene domaće i određene strane destruktivne snage”, rekao je državni sekretar Jerlan Karin u ponedjeljak za državnu televiziju, ne navodeći imena osumnjičenih.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0