instant fap

Nakon poskupljenja duhanski dim postao luksuz: Trgovci tvrde da je prodaja slabija, pušači ljuti i nervozni

Nakon poskupljenja duhanski dim postao luksuz: Trgovci tvrde da je prodaja slabija, pušači ljuti i nervozni

U Bosni i Hercegovini od 1. januara cigarete su skuplje za 35 feninga po kutiji.
Odlukom o utvrđivanju definirano je da se na cigarete plaća proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta te posebna akciza u iznosu od 45 KM za 1.000 komada.

Preskup ćeif

Novo poskupljenje cigareta naljutilo je nikotinske ovisnike, tvrde prodavači na trafikama širom BiH. Naglašavaju i da je promet u posljednja dva dana oslabio, ali da, zbog nezadovoljstva pojedinaca, dolazi i do konflikta.

– Ne sanjate kako su ljudi raspoloženi za svađu kada kupuju cigarete i duhan. Jedan čovjek mi je došao i pitao me da li me stid da povećavam cijenu cigareta. Uz svu moju volju da mu objasnim da nisam krivac, nastavio je da viče i da me optužuje. Toliko su nervozni da pričaju i svađaju se, čak i sami sa sobom, nerijetko postaju i agresivni kada izdvajaju novac za cigarete – kaže Ševala Hasanović, prodavačica na jednoj od sarajevskih trafika.

Mnogi koje smo sreli pred trafikama smatraju da nije u redu da ovako skupo plaćaju svoj ćeif za nikotinom.

– Akcize koje su uvedene posljednje tri godine pretvorile su kupovinu kutije cigareta u vrhunski luksuz. Ako u jednoj porodici dvoje ili troje kupuje po jednu ili dvije kutije cigareta dnevno, to je skoro 15 KM. Moj novčanik, a vjerujem i većine bh. građana, to ne može izdržati. Žao mi je izdvojiti toliko novca – kaže Sejo Vehabović.

Napravili uštede

U banjalučkim trafikama ističu da nove cijene cigareta nisu značajno utjecale na potražnju. Banjalučani su se očigledno unaprijed pripremili za nove cjenovnike pa su uštede napravili na drugim stavkama.

– Prvog radnog dana, kako imamo nove cijene cigareta, potražnja za njima se nije ni smanjila niti povećala. Mislim da je s cigaretama, kao i s gorivom. Mnogi kažu, uzimam za 20 KM, a količinski koliko dobijem – kazala je radnica na trafici Radmila Perišić.

“Davidov” ostaje četiri KM

“Davidov” će se i u ovoj godini prodavati po četiri marke, potvrdio je Kemal Jakić, direktor “Imperial Tobaccoa BH”. On je dodao da će njegova kompanija zadržati i cijene cigareta “vest” i “bos slims” od 3,20, dok će “imperijal klasik” i dalje prodavati po cijeni od 2,90 KM.

– Uložili smo maksimalne napore da odgodimo neizbježno poskupljenje i zadržimo cijene većine naših proizvoda – dodao je Jakić.

KOMENTARI