Nakon razgovora u centrali SDA: Ćamil Duraković spreman povući ostavku

HomeVijestiBiH

Nakon razgovora u centrali SDA: Ćamil Duraković spreman povući ostavku

Jesmo li mi posljednja slobodna generacija?

Dva sastanka u centrali SDA u Sarajevu, jedan sa odbornicima i potpredsjednikom Skupštine Opštine Srebrenica Hamdijom Fejzićem, a drugi opet sa Fejzićem i srebreničkim načelnikom “u ostavci” Ćamilom Durakovićem, dala su rezultat.

Domaćini razgovora bili su članovi Predsjedništva SDA Dževad Mahmutović, Amir Zukić i Edin Ramić.

Duraković je konstatovao da je njegova ostavka “nažalost protokolom otišla na Skupštinu općine”, tako da će u narednih nekoliko dana biti zakazana tematska sjednica o tome.

– Vidjet ćemo šta će većina odbornika u Skupštini odlučiti. Ukoliko konstruktivna većina koja je i do sada davala podršku mom radu, ponovi to, spreman sam da preuzmem odgovornost, a ne da se igramo mačke i miša – rekao je Duraković.

Interes Srebrenice

Na kraju, zaključeno je da aktuelna situacija nije samo stvar načelnika niti bilo kojeg pojedinca, tako da će sve probosanske stranke, koje su se udružile da izaberu Durakovića, raditi zajedno sa njim u interesu općine Srebrenica.

Dogovoreno je također da problem direktora Doma zdravlja bude riješen konkursom i na to mjesto, kako su se svi saglasili, bit će doveden najbolji i najkvalitetniji kandidat.

Podsjetimo, Duraković je krajem prošle sedmice zbog, kako je rekao “suštinskog mimoilaženja Skupštine i načelnika” najavio podnošenje ostavke. Kao razlog za to naveo je upravo smjenu direktora Doma zdravlja Nenada Miloševića, koju su na prijedlog SNSD-a podržali i odbornici SDA.

Formalno pitanje

Prije sastanka sa Durakovićem, članovi Predsjedništva SDA razgovarali su sa odbornicima Skupštine općine Srebrenica. Oni su iznijeli svoje viđenje situacije, naglasivši da nesporazumi sa načelnikom datiraju od ranije i da posljednja dešavanja predstavljaju samo kulminaciju takvih odnosa.

Na kraju su ove nesuglasice riješene dogovorom da se raspiše konkurs za izbor direktora Doma zdravlja Srebrenica.

– Načelnik Duraković je uvidio da odbornici i dalje podržavaju njegov rad i da će u budućem periodu poboljšati i intenzivirati komunikaciju kako bi doprinijeli poboljšanju položaja općine Srebrenica i njenom razvoju. On će povući ostavku kada dobije podršku Skupštine i to je sada samo formalno, a ne suštinsko pitanje – ustvrdio je Edin Ramić.

(S. Karaica, Foto: K. Softić/Faktor.ba)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0