instant fap

Nakon ukidanja mjere izolacije: Broj ulazaka u BiH rapidno porastao

Nakon ukidanja mjere izolacije: Broj ulazaka u BiH rapidno porastao

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez na današnjoj konferenciji za medije jasno je naglasio da zdravstveni radnici smatraju da nije bilo vrijeme za ukidanje mjera obavezne samoizolacije za one koji ulaze u državu, kao što je to već učinjeno u oba bh. entiteta.  

Naglasio je da Krizni štab nije predložio ovu mjeru u ovom trenutku i da se s ukidanjem te mjere trebalo sačekati kraj mjeseca. 

On je izrazio strahovanje da sada, zbog velikog priliva građana iz inostranstva, pogotovo zbog predstojećeg praznika, “nećemo moći kontrolisati situaciju”. To, kako je rekao,. predstavlja poseban epidemiloški rizik i veliku mogućnost ponovonog unosa zaraze u BiH, jer je u mnogim zemljama virus i dalje vrlo aktivan. 

Njegove pretpostavke o masovnijem ulasku u BiH, već se ostvaruju, o čemu svjedoče podaci Granične policije BiH. 

“21. maja na ulazu u u BiH evidentirano je ukupno 17.433 lica, od toga državljana BiH je 12.584, a stranaca 4.849”, rečeno je za Radiosarajevo.ba u Graničnoj policiji. 

Na osnovu podataka za dan ranije, kada je mjera izolacije bila snazi, to je znatno više. Naime, 20. maja na ulazu u BiH evidentirano je 8.264, od toga 5.002 državljana BiH i 3.262 stranaca. 

KOMENTARI