instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Nakon večere sa Modijem, Putin pristao da pusti sve Indijce iz ruske vojske

Nakon večere sa Modijem, Putin pristao da pusti sve Indijce iz ruske vojske

Indijske publikacije, pozivajući se na izvore, javljaju da je Rusija odlučila otpustiti sve Indijce koje je Rusija regrutirala za rat u Ukrajini nakon sastanka indijskog premijera Narendre Modija i čelnika Kremlja Vladimira Putina.

Izvještava se da je odluka o služenju Indijaca u ruskoj vojsci donesena na večeri Modija i Putina nakon što je premijer Modi pokrenuo ovo pitanje.

Izvori napominju da je Ruska Federacija pristala pustiti sve Indijce regrutirane u rusku vojsku i olakšati njihov povratak.

Putin je na večeri čestitao Modiju i na ponovnom izboru za treći mandat te govorio o rastu indijske privrede.

Najmanje dvoje Indijaca ubijeno je u ratu Rusije protiv Ukrajine, a deseci onih koji su ostali u ratnoj zoni tvrde da su prevareni da sudjeluju u borbama.

Vjeruje se da je dvadesetak Indijaca bilo prisiljeno sudjelovati u ratu protiv Ukrajine nakon što su prevarom natjerani da uđu u zemlju pod izlikom da dobiju dobro plaćeni posao.

Viralni video ranije ove godine pokazao je skupinu muškaraca iz Punjaba i Haryane odjevenih u vojne uniforme koji su tvrdili da su prevareni da se bore u Ukrajini i tražili su pomoć.

U martu je indijska vlada rekla da “odlučno” pregovara s ruskim vlastima o njihovom prijevremenom oslobađanju.

Indijske obavještajne agencije također su provele racije i razotkrile mrežu koja se bavila prijevozom Indijaca u Rusiju. Tokom racija otkriveno je da su te kompanije poslale najmanje 35 Indijaca u Rusiju, iako je jedan dužnosnik rekao da nije jasno jesu li svi oni bili prisiljeni boriti se u ratu.

Indijski premijer Modi sletio je u Moskvu 8. jula. Ovo je njegov prvi posjet Rusiji od početka sveobuhvatnog rata protiv Ukrajine.

KOMENTARI