Ukoliko često imate glavolbolje ili migrene bez posebnog uzroka možda vam smetaju određene namirnice.
Namirnice poput crvenog grožđa, dimljenih sireva ili crnog vina povezane su s pojavom glavobolje i migrene.
Namirnice koje sadrže tiramin:
– Fermentirani sirevi
– Crveno vino
– Kvasac
– Crno grožđe
– Pivo
– Čokolada
– Agrumi
– Kiseli kupus
– Soja sos
– Avokado
Krivac za to je tiramin, derivat prirodnih aminokiselina koji nastaje nakon raspada proteina. Kod ljudi osjetljivih na te supstance, tiramin uzrokuje porast krvnog pritiska, a on glavobolju, objašnjava dr. Meni Alvarez za Fox News.
Simptomi nepodnošenja tiramina uključuju osip, migrene i alergijske reakcije, a studije pokazuju kako je više od 20 posto migrena uzrokovano netolerancijom na tiramin.
Hrana koja može pomoći u lakšem podnošenju i varenju su namirnice koje sadrže sumpor, poput luka.
“Vodite dnevnik ishrane da biste otkrili povezanost određenih namirnica i javljanja glavobolje, osobito ako vam se migrene javljaju često. Tako ćete saznati šta treba da izbjegavate,” naglašava Alvarez.
KOMENTARI