instant fap

Nane su naša „budućnost“

Općinska organizacija SDA Sanskog Mosta, protekli je vikend upriličila susret i druženje aktivistikinja ove stranke.

U postratnom periodu muškarci su bili nosioci političke moći i utjecaja, a neposredno nakon rata na svim pozicijama izvršne i zakonodavne vlasti bili su muškarci.

U oblasti političkog djelovanja u posljednjih 15 godina, odnosno od prestanka ratnih sukoba prisutan je pozitivan trend uključivanja žena u društveno-političkim procesima ove općine. Zahvaljujući demokratskom i liberalnom profilu SDA, Sanjani s ponosom ističu da su uz Orašje jedna od općina sa najvećim procentom zastupljenosti žena u vlasti. I na prošlim, a i na predstojećim lokalnim izborima SDA je na listama imala najveći broj žena, od kojih je i u vijeće ušlo više žena nego iz svih drugih stranaka zajedno.

SDA Sanskog Mosta, s ponosom ističe činjenicu da su od šest općinskih službi žene rukovodioci u četiri, a u javnim preduzećima i ustanovama od općinskog i kantonalnog značaja žene zauzimaju preko 60 % rukovodećih pozicija.

SDA tvrdi i to da su žene u Sanskom Mostu dale poseban doprinos snaženju subjektiviteta nevladinog sektora i civilnog društva u cijelini. Uzme li se u obzir činjenica da su žene na čelu uspješnih i prosperitetnih privatnih firmi, slika o ravnopravnom statusu žena sa muškarcima u Sanskom Mostu je jasna, kao što je jasno da je lokalna vlast na čelu sa SDA odlučna da i u narednom periodu žene zadrže dominantnu poziciju.

„Cjeneći značaj i položaj žene u našem društvu, mi kao stranka smo se opredjelili da organizujemo jedno ovako druženje u kojem ćemo se na simboličan način odužiti našim majkama, sestrama, kćerkama. Zahvaljujemo se na doprinosu kojeg su nam za svo ovo vrijeme davale, mi ćemo im pružiti jasne upute i smjernice kako se ponašati u periodu predizborne kampanje“, rekao je predsjednik OO SDA Sanski Most, Sanel Mahic.

Većina prisutnih nana nije mogla sakriti zadovoljstvo povodom organizacije ovakvog vida druženja. Uz teferič, smijeh i radost iskazivale su svoje opredjeljenje za SDA i duboko uvjerenje u pobjedu iste stranke na predstojećim izborima.

SDA je zadovoljna i činjenicom da se na području Sanskog Mosta konstantno smanjuje procenat nasilja u porodici i nad ženama, te slučajevi maloljetničke delikvencije, za razliku od Bihaća gdje je u stalnom porastu. Ovaj susret i druženje sa ženama i nanama-aktivistiknjama SDA, gdje su im muškarci bili domaćini, jasna je poruka da će žena u Sanskom Mostu i dalje ostati uvažavana. Naše su majke i nane odgajale dobru djecu i unuke. Znale su u teškim vremenima za Bosnu i Hercegovinu nositi se sa teškim problemima zbog čega SDA želi jasno poručiti da će žene i dalje ostati značajan politički faktor na našoj općini.

[flagallery gid=54 name=Gallery]

KOMENTARI