instant fap

Napad na Novom Zelandu je teroristički, broj poginulih porastao na 49

Napad na Novom Zelandu je teroristički, broj poginulih porastao na 49

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern kazala je kako se okrutni napad u kojem je prema posljednjim podacima poginulo 49 osoba, a 20 teško ranjeno, može opisati samo kao teroristički čin.Među poginulima u pucnjavama koje su se dogodile u džamijama Al Noor i Linwood ima i tinejdžera.

“Ovi napadi su bili dobro isplanirani. Dvije eksplozivne naprave bile su postavljene na automobil osumnjičenih, ali smo ih otkrili i deaktivirane su. Četiri osobe su uhapšene i u pritvoru su. Jedan od njih je izjavio kako su australski državljani rođeni u toj zemlji. Imaju ekstremističke poglede za koje nema mjesta na Novom Zelandu, ali ni u svijetu. Iako nemamo razloga da vjerujemo da ima još osumnjičenih, ne izuzimamo tu mogućnost u ovom momentu. Obavještajna služba i policijske agencije aktivirale su sve resurse, a u regiju se šalje dodatni broj policijskih službenika”, kazala je Ardern.

Komesar novozelandske policije Mike Bush kazao je kako je broj poginulih povećan na 49. S današnjeg obraćanja poručeno je ljudima da još ne izlaze iz svojih domova.

“Znamo da ima porodica koje su u ovom trenutku razdvojene, ali molimo vas da slušate upute policijskih službenika i nadležnih radi vaše sigurnosti”, kazala je premijerka.

Pucnjava se dogodila oko 19 sati po lokalnom vremenu u Christchurchu.

KOMENTARI