instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Napadači iz Njemačke primali upute iz Saudijske Arabije

Napadači iz Njemačke primali upute iz Saudijske Arabije

Napadači koji su u julu izveli terorističke napade u Njemačkoj uoči tih napada su putem interneta primali upute pripadnika takozvane Islamske države smještenih, između ostalog, i u Saudijskoj Arabiji, javljaju njemački mediji u subotu pozivajući se na izvore u Saveznom uredu za borbu protiv kriminaliteta.

Oba napadača, 17-godišnji izbjeglica iz Afganistana koji je 18. jula u lokalnom vozu u Bavarskoj nožem i sjekirom teško ozlijedio nekoliko putnika te je kasnije ubijen u sukobu s policijom kao i 27-godišnji sirijski izbjeglica koji se raznio bombom ispred koncerta također u Bavarskoj, primali su do kratko uoči napada putem internetske komunikacije upute od osoba s Bliskog Istoka, prije svega Saudijske Arabije.

Napadaču iz voza nepoznata osoba, za koju se pretpostavlja da pripada Islamskoj državi, preporučila je da počini napad automobilom, da se zaleti u masu ljudi na što je mladi izbjeglica odgovorio kako ne zna upravljati automobilom te se odlučio za napad nožem i sjekirom na putnike u jednom vozu.

Sirijac, 27-godišnji, koji se sedam dana kasnije na ulazu u jedan open-air koncert u Ansbachu raznio i pritom ozlijedio 15 osoba također je primao upute putem web-chata.

Prema toj komunikaciji, kako javlja Spiegel Online, napadač je eksplozivnu napravu trebao ostaviti u publici na koncertu a on sam, u propagandne svrhe IS-a, snimati taj napad. Prema tim saznanjima, o kojima se BKA, pozivajući se na istragu koja je u toku, ne želi očitovati, bomba u rancu sirijskog napadača je eksplodirala slučajno.

Sirijac, koji je prošle godine kao izbjeglica stigao u Njemačku, očito je planirao nove napade jer su u njegovom stanu pronađeni dijelovi nove eksplozivne naprave.

Saudijska Arabija je njemačkim organima ponudila pomoć pri otkrivanju osoba koje su iz ove zemlje komunicirale s napadačima u Njemačkoj.

– Mi ćemo učiniti sve kako bismo rasvijetlili pozadinu ovog slučaja – poručila je Saudijska vlada njemačkim vlastima, a kako prenosi Spiegel.

Činjenica da su oba napadača kao izbjeglice došli u Njemačku ta da su obojica već prije bili registrirana u jednoj od zemalja Evropske unije, u Mađarskoj i Bugarskoj, pa prema tome uopće nisu smjeli boraviti u Njemačkoj, dodatno je zaoštrila raspravu oko izbjeglica.

Prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja javnog servisa ARD, popularnost kancelarke Angele Merkel u naglom je padu upravo zbog otvorene politike prema izbjeglicama na kojoj demokršćanska političarka i dalje ustraje.

KOMENTARI