instant fap

Napici koje je najbolje izbjegavati

Oni koji piju vodu umjesto zaslađenih napitaka imaju manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, objavili su znanstvenici s Harvarda.

U istraživanju je sudjelovalo oko 80.000 žena čije su zdravstveno stanje pratili 12 godina. Ustanovljeno je da je povećanje dnevne konzumacije zaslađenih napitaka za jednu čašu u prosjeku dovodilo do povećanja rizika obolijevanja od dijabetesa tipa 2 za 10%.

Ovo je ozbiljan problem jer primjerice, prema podacima prikupljenima u SAD-u, dijabetes tipa 2 pogađa 10% žena.

Zanimljivo je da American Journal of Clinical Nutrition piše i da konzumacija nezašećerene kave ili čaja nije bila povezana s većim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2.
Ovdje je hrana lijek ili otrov
‘Sve je više mladih ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2. To je u velikoj mjeri posljedica načina prehrane i sjedilačkog načina života’, kaže dr. Michelle F. Magee iz američkog instituta za dijabetes MedStar. Većina oboljelih ima prekomjernu težinu, a višak težine – pogotovo oko struka – povećava rizik. Pazite da unosite hranu s niskim glikemijskim indeksom, dakle onu koja ne uzrokuje nagli skok šećera, te onu s više vlakana. Čuvajte se hrane s nitratima. Naime, studija iz 2009. ukazala je na vezu između bolesti i izloženosti nitratima, nitritima i nitrozaminima u prerađenoj hrani i konzervansima.