NARODNA LEGENDA Tamo gdje su sestre blizankinje rijeke postale

HomeLokalne temeSanski Most

NARODNA LEGENDA Tamo gdje su sestre blizankinje rijeke postale

Stepenicama do jednog od najljepših vodopada u BiH

Narodna predaja kazuje da su sestre blizankinje Zdena i Bliha imale nesvakidašnju ljepotu, baš kao što su danas lijepe rijeke koje su po njima dobile imena.

Piše: Mustafa SMAJLOVIĆ

Na četrnaestom kilometru od Sanskog mosta, nadomak sela Fajtovci, nalazi se jedan od najljepših vodopada u našoj domovini: Vodopad Blihe, ili Blihin skok, kako ga iz milja nazivaju ljubitelji prirode. Sa stijene visoke šezdesetak metara voda se „lomi“ i obrušava u prirodni bazen stvarajući pred očima gotovo nestvarnu, bajkovitu sliku. Od vodene prašine koja se poput prozirne zavjese „njiše“ ispred moćne, okomite stijene, uz gotovo nestvaran huk kojeg stvara „nebeski“ vodopad, čineći ovaj prostor neponovljivom prirodnom ambijentom, čovjeku zastaje dah. Upravo tu, u zagrljaju prirodne ljepote, održavaju se vjenčanja mladih parova iz Sanskog Mosta, grada na devet rijeka: Sane, Sanice, Dabra, Zdene, Majdanske Rijeke, Japre, Sasinke, Kozice i Blihe. Mnogima koji su izgovorili sudbonosno „da“ nije nepoznata legenda o Blihi i Zdeni čije vrelo nije daleko.

DVIJE GORSKE SUZE

Po narodnoj predaju ove dvije rijeke su dobile imena po sestrama Blihi i Zdeni. Po jednoj legendi živjele su sa dva brata. U vrijeme kada je kuga harala na ovim prostorima, „crnu smrt“ su preživjeli jedino njih četvoro. Kako bi sačuvali ljudski rod, braća odlučuju da ožene sestre, ali takav grijeh na svoju dušu nisu mogle uzeti sestre. Strahujući od Božije kazne odbile su da se vjenčaju sa rođenom braćom. Zalijepljeni strahom da će se ljudski rod zatrijeti zajedno sa selom, braća podigoše ruku na sestre. Zakopaše ih u planini u kojoj se stvoriše dva vrela, dvije gorske suze. Dvije rijeke „zaplakaše“ i potekoše. Jednu rijeku narod je nazvao Bliha, a drugu Zdena.

BLAGO PROKLETO

Po drugoj legendi Bliha i Zdena su bile sestre blizankinje, kao i njihova dva brata blizanca. Braća i sestre bijahu iz bogatog roda i poroda. Kada blizankinje stasaše za udaju, braća odlučiše da ih udaju za najbliže rođake u familiji, kako se blago ne bi rasipalo. Bliha i Zdena ne mogoše takav grijeh uzeti na dušu, te od tuge i žalosti odlučiše da prekrate muke. Jedna sestra se bacila sa jedne planine, a druga sa druge.

Tamo gdje su pale, potekoše dvije rijeke koje i dan danas nose njihova imena. Narodna predaja kazuje da su Zdena i Bliha imale nesvakidašnju ljepotu, baš kao što su danas lijepe rijeke koje su po njima dobile imena.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: