instant fap

Narodna meteorologija / Šta su Babine huke i zbog čega u martu treba tri puta “posoliti”

Narodna meteorologija / Šta su Babine huke i zbog čega u martu treba tri puta “posoliti”

Proljeće je na samim vratima, a dolaskom proljeća imat ćemo vremenske prilike koje i priliče ovom godišnjem dobu.

Ipak do kraja marta, a to smo se mogli uvjetiri i danas, bit će promjenljivo vrijeme jer se i prema narodnoj meteorologiji nekada mart zvao Babine huke ili Baba Marta – zbog jakih vjetrova i promjenljivosti.

Baš zbog ovih Babinih huka ili babe Marte u planinskim krajevima Bosne i Hercegovine se može očekivati snijeg. Uostalom, on je već jutros i pao na planinama, a jutros je malo zabijelilo i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda promjenljive vremenske prilike, uz padavine u Bosni i Hercegovini, prognoziraju se do sredine sedmice.

Padavine u vidu kiše očekuju se u većem dijelu zemlje, a snijeg samo na planinama srednje i zapadne Bosne. Od četvrtka, 21. marta, do kraja prognoznog perioda 2. aprila očekuje se stabilno vrijeme uz duže sunčane intervale. 

Jutarnje temperature u periodu od 18. do 22. marta u Bosni se očekuju od 0 do 5, u Hercegovini od 5 do 10 stepeni, dok će dnevne u Bosni imati vrijednosti od 8 do 13, u Hercegovini od 14 do 19 stepeni.

Blagi porast temperature izgledan je od 23. marta od kada se jutarnje u Bosni prognoziraju od 4 do 9, u Hercegovini od 9 do 14 stepeni. U istom periodu očekivane dnevne temperature zraka u Bosni su od 10 do 15, u Hercegovini od 17 do 23 stepeni.

Inače, narodna metorologija kaže da se u martu mora tri puta “posoliti”, odnosno da mora tri puta pasti snijeg.

Meteorolozi kažu da ako ne padne snijeg tri puta u martu, onda će treći put biti u aprilu.

Inače, već smo imali dva snježna pokrivača, a treći je upravo došao, što bi trebala biti naznaka da ga u aprilu ne bi trebalo biti.

Podsjetimo, proljeće kalendarski dolazi 20. marta u 22.58 sata, s tim da je proljeće za meteorologe stiglo još 1. marta, jer su mart, april i maj proljetni mjeseci.

Još malo o Babinim hukama ili Babi Marti.

Babine huke – počinju nakon Džemreta, i traju “od po devete do po desete” hefte poslije Božića (10.-17. mart).

Nekada to bude malo ranije, nekada kasnije, ali uglavnom pokažu svoje „zube“. Ovih dana nastupile su babine huke.

To je vrlo nestabilno vrijeme, vrijeme kada se proljeće bori sa zimom.

Za vrijeme Babinih huka, često se u jednom danu više puta izmijeni sunce, kiša, snijeg, pa kiša i snijeg zajedno i tako po cijeli dan dok traju, a sve je to praćeno vjetrom.

Babine huke su, prema narodnom predanju, dobile ime po babi Marti

KOMENTARI