instant fap

NASA lansirala novi satelit za posmatranje zemlje

NASA lansirala novi satelit za posmatranje zemlje

Nasa je u saradnji s Američkim geofizičkim centrom lansirala u ponedjeljak novi satelit kako bi nastavila pratiti stanje planete, što će omogućiti naučnicima da dobiju više informacija o promjenama koje se na njoj odvijaju.

Lansiran u 18 sati u izvrsnim meteorološkim uvjetima, uz pomoć rakete Atlas V, iz vojne baze u Vandenbergu, u Kaliforniji, satelit “Landsat 8” pušten je u polarnu orbitu na visini od 705 kilometara iznad zemlje.

Ovaj satelit će se okretati oko zemlje 14 puta dnevno. Moći će da uradi kompletnu kartografiju planete svakih 16 dana, skup podataka koji se odnose na šume, vodene tokove i poljoprivrednu zemlju. Predviđeno je da djeluje pet godina.

Ova stalna posmatranja naše planete omogućavaju da se bolje razumiju promjene nastale korištenjem prirodnih resursa i klimatskim promjenama.

“Ovo je najbolji satelit koji je ikada lansiran, u smislu kvantiteta i kvalitete sakupljenih podataka”, kazao je Jim Irons, vođa projekta.

Podaci koje skupi Landsat 8 bit će pohranjeni na tri mjesta, na Aljasci, u Sjevernoj Dakoti i u Norveškoj. Američki geofizički centar daje ove informacije besplatno na raspolaganje naučnicima.

KOMENTARI