instant fap

NASA objavila spektakularne panoramske fotografije Marsa

NASA je na svojim službenim stranicama objavila spektakularne fotografije Marsa snimljene panormaskom kamerom na njihovom roveru Opportunity koji je dio američke svemirske misije u istraživanju Marsa. POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE!

‘Možda još nismo tamo, ali je ovo je veliki korak i najbliže smo Marsu ikada u istoriji’, stoji u službenom saopštenju na stranicama NASA-e.

Fotografije su obrađene te su boje dodatno pojačane kako bi se naglasile razlike između materijala i tijela koja su vidljiva na fotografiji.

Nastale su između 21. decembra 2011. i 8. maja 2012.

‘Fotografije nam pomažu da bolje shvatimo geološki kontekst i strukture na Marsu’, kaže naučnik Jim Bell.

Podsjetimo, rover Opportunity i njegov blizanac Spirit sletjeli su na Mars 2004. godinu na misiju koja je trebala trajati samo tri mjeseca. Sljedeći mjesec njima će se pridružiti i rover nove generacije – Curiosity. Za razliku od njegovih prethodnika, Curiosity će sa sobom nositi opremu te će prikupljati uzorke kamena i tla i slati ih na analizu.

Tim naučnika Opportunityja odlučio je ovu zimsku akciju nazvati ‘Greeley Haven’ u čast Ronaldu Greeleyju (1939-2011) koji je bio član tima te je predavao brojnim generacijama na Univerzitetu u Arizoni.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU!

KOMENTARI