instant fap

NASA razvija teleskop koji će otkrivati opasne asteroide

NASA razvija teleskop koji će otkrivati opasne asteroide

Američka svemirska agencija NASA razvija novi teleskop pod nazivom Near-Earth Object Surveyor ili NEO Surveyor, čiji je zadatak da otkriva asteroide i komete.

NEO Surveyor će otkrivati asteroide koji bi mogli udariti u Zemlju i uzrokovati potencijalno razarajuće posljedice, što znači da će on unaprijediti odbranu planete.

Satelit će biti opremljen infracrvenim kamerama koje mogu otkriti objekte u svemiru, pratiti njihove pozicije te izračunati njihovu veličinu preciznije od bilo kojeg teleskopa na Zemlji.

“Smatramo da postoji oko 25.000 objekata dovoljnih da unište područje veličine Južne Kalifornije. Svaki objekt promjera 140 metara i veći može uzrokovati tešku regionalnu štetu. Želimo ih pronaći, kao i manje, što je više moguće”, izjavila je voditeljica projekta NEO Survey Amy Mainzer.

Nedavno obavljene simulacije NASA-e i ESA-e su pokazale da aktuelne tehnologije ne bi bile dovoljne da preusmjere asteroid s kurca prema zemlji s obzirom na vremenski period od šest mjeseci. Zbog toga NASA i druge organizacije naporno rade kako bi razvile novu generaciju tehnologije za otkrivanje asteroida.

Ako sve bude išlo prema planu, teleskop bi trebao biti lansiran u prvoj polovini 2026. godine.

Iako je mogućnost da asteroid udari u Zemlju i uništi gusto naseljeno područje ekstremno mala, bliski prolasci asteroida su upozorenje da čovječanstvo ipak treba biti spremno na najgori scenarij.

KOMENTARI