instant fap

Nastavak suđenja Predragu Prošiću

Nastavak suđenja Predragu Prošiću

Na suđenju Predragu Prošiću za zločine počinjene u Sanskom Mostu, svjedok Odbrane prisjetio se kraja maja 1992. godine, kada je počelo granatiranje naselja Muhići, u kojem je živio, te kako je vidio mrtvu komšinicu.

Svjedok Faruk Nalić je rekao da je srpska vojska počela s granatiranjem u poslijepodnevnim satima, koliko se sjeća, 26. maja 1992. godine. On je, kako je naveo, bio u skloništu zajedno sa 50-ak ljudi. “Onakvo granatiranje nisam zapamtio, a išao sam na mnoga ratišta”, kazao je Nalić i dodao da je potom uslijedila pucnjava. Nakon toga su, kako je ispričao, vojnici pokupili ljude i sproveli ih do naselja Bare, a odatle su u noćnim satima kamionima prevezeni u školu “Narodni front”, gdje su bili zarobljeni u sportskoj sali. Nalić je kazao da je, dok su sprovođeni u dvorištu kuće Hilme Hegića, vidio mrtvu komšinicu Tatjanu. Poslije je saznao da je u toj kući ubijeno devet ljudi. “Da mu je malo ubiti nego još mrtve ljude zapaliti, to mi ne ide u glavu. To može samo hajvan”, rekao je on.

Svjedok je naveo da, kada je vidio mrtvu komšinicu, nije primijetio je li Hegićeva kuća bila zapaljena. Na suđenju su pokazane fotografije ove kuće, gdje je postavljena i spomen ploča na kojoj je navedeno da je zločin počinjen 26. maja. Prošić je optužen da je 27. maja 1992. ušao u kuću Hilme Hegića, gdje se nalazilo osam civila, među kojima je bila i trudnica, ubio ih, a potom zapalio kuću. Tužiteljica Džemila Begović predočila je svjedoku izjavu koju je 1996. dao istražnom sudiji u Sanskom Mostu, a u kojoj je navedeno da je, pored mrtve Tatjane, vidio i njenog supruga. Nalić je odgovorio da je samo nju vidio. On je rekao da je optuženog Prošića vidio nekoliko puta 1995. godine i danas na suđenju. Nastavak suđenja zakazan je za 18. januar. /

KOMENTARI