Nastavlja se uspješna saradnja sa UNDP-om

HomeLokalne temeSanski Most

Nastavlja se uspješna saradnja sa UNDP-om

Radionica u okviru “MEG” Projekta

U sklopu implementacije MEG projekta, predstavnici UNDP-a boravili su u radnoj posjeti općini Sanski Most, gdje su od strane lokalnih zvaničnika upoznati sa dosadašnjim aktivnostima, te rezultatima ostvarenim u provedbi pomenutog projekta.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, skupa sa svojim pomoćnicima, ugostio je predstavnike UNDP-a u svom kabinetu, te je tom prilikom razgovarano o dosadašnjoj saradnji, kao i budućim projektnim aktivnostima koji mogu doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

Inače, Općina Sanski Most je od strane nadležnih institucija dobila pohvale za dosadašnji angažman i ostvarene rezultate u sklopu implementacije Meg projekta, koji se finansira sredstvima Vlade Švicarske, a realizira ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH.

Kako bi se na simboličan način ozvaničila dosadašnja saradnja, i uspješna implementacija druge faze Meg projekta, na ulazu u zgradu Općine svečano je otkrivena tabla s natpisom projekta, koju su otkrili općinski načelnik Faris Hasanbegović i predstavnik UNDP-a Goran Štefatić.

U ovoj fazi MEG projekta, zajedničkim sredstvima UNDP-a i općine Sanski Most, uspješno su realizirana dva infrastrukturna projekta, vrijednosti oko 700. 000 KM.

Radi se o projektu izgradnje kanalizacionog sistema u Prvomajskoj ulici u naselju Zdena, te izgradnje vodovoda u Kamengradu, a ovom prilikom upriličen je i obilazak ova dva lokaliteta. Izgradnja kanalizacije u Prvomajskoj ulici vrlo je značajna, obzirom da će se time riješiti veliki ekološki problem zagađenja Zdene.

U proteklom periodu izvršeno je postavljanje kanalizacione mreže, kao i ugradnja novih vodovodnih cijevi, te je preostalo da se uradi asfaltiranje pomenute dionice puta, što se može uskoro očekivati.

Drugim projektom finansiran je nastavak izgradnje vodovodnog sistema prema Kamengradu, kojim će se obezbjediti pitka voda s izvorišta Zdene za tamošnja domaćinstva, što će u konačnici imati veliki značaj za građane koji žive u tom dijelu sanske općine.

Inače, projekte sufinansiraju Fond za zaštitu okoliša Vlade FBiH, Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade USK. Ovom prilikom istaknuto je zadovoljstvo realizacijom dosadašnjih projekata te je naglašeno kako je Općina Sanski Most najaktivnija i najtransparentnija lokalna partner zajednica u cijeloj BiH.

Realizacija pomenutih infrastrukturnih projekata imaće veliki značaj kada se radi o unaprijeđivanju kvaliteta života građana koji žive na području pomenutih dijelova grada.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0