Nastavljeno suđenje Radončiću: Svjedočile Vasvija Vidović i Indira Ćatić

HomeUncategorized

Nastavljeno suđenje Radončiću: Svjedočile Vasvija Vidović i Indira Ćatić

MUP RS-a će tražiti saslušanje Fahrudina Radončića

Na početku glavnog pretresa u slučaju protiv Fahrudina Radončića danas su u Sudu BiH saslušane advokatica Vasvija Vidović i zamjenica glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Dnevni avaz” Indira Ćatić.

Vidović je prije polaganja zakletve kazala da kao opunomoćenik Radončića i Bilsene Šahman u ovom predmetu ne može položiti zakletvu na sve okolnosti jer se ne može zakleti da će govoriti istina koja bi mogla da oda advokatsku tajnu. Sud je Vasviji Vidović omogućio da odgovara samo na ona pitanja koja ne bi ugrozila advokatsku tajnu.

Tužilac Tužilaštva BiH Božo Mihajlović ispitao je Vidović na dvije okolnosti i to kako je dobila punomoć od Nasera Keljmendija, njegove kćerke Donate Keljmendi i kosovskog advokata Besnika Beriša i kako je dobila punomoć od Fahrudina Radončića.

Ona je na samom početku kazala kako smatra da je pozvana na saslušanje samo da ne bi u ovom slučaju zastupala Radončića pojašnjavajući kako je advokat Beriša 2014. godine zamolio je da provjeri određene dokumente u vezi sa slučajem koji se vodi protiv Keljmendija na Kosovu.

Na osnovu punomoći koju je Vidović imala od Keljmendija, njegove kćerke Donate, Beriše i Radončića ona je opunomoćila istražiteljicu Indiru Ćatić da u njeno ime pregleda arhivu vezanu za predmet koji se vodi na Kosovu.

Kako je navedeno 25. aprila 2014. godine ona je dala ovlaštenje Indiri Ćatić, a 02. oktobra 2014. godine i dopunu ovlaštenja. Mihajlović je istakao kako su oba ovlaštenja identična izuzev u dijelu koji se odnosi na to ko će snositi materijalne troškove Indire Ćatić.

Vidović je dopunu ovlaštenja Indiri Ćatić dala na osnovu ugovora sa Fahrudinom Radončićem, ali nije željela imenovati onog ko je snosio troškove pozivajući se na advokatsku tajnu.

Odbrana Fahrudina Radonćića kazala je kako je Vidović i ranije angažovala novinare i da je to sasvim normalno jer je riječ o osobama koje prate dešavanja i upućene su u materiju.

Vidović je rekla kako je Ćatić prikupljene informacije mogla predati isključivo njoj, a ne nekome drugom podsjećajući da ako Ćatić bilo šta iznese, pa čak i pred Sudom BiH, što je prikupila tokom istraživanja da će biti sankcionisana.

Nakon Vasvije Vidović svjedočila je i Indira Ćatić koja se predstavila kao zamjenica glavnog i odgovornog urednika Dnevnog avaza.

Tužilac je Ćatić ispitao na okolnosti kako se kreiraju tekstovi u Dnevnom avazu i da li bilo ko ima ima utjecaj na uređivačku politiku ovog medija. Tačnije, da li Radončić može direktno da utječe na kreiranje novinarskih tekstova.

Tužitelj Mihajlović je pitao Ćatić da li je dobila bila kakve instrukcije od bilo koga u slučaju objavljivanja tekstova vezanih za Azru Sarić. Ona je negirala da je dobila direktne naredbe od bilo koga nakon čega je tužitelj podsjetio na razgovor sa bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Almirom Džuvom.

Ona je pojasnila da je taj razgovor vođen u kontekstu šale pitajući ga pred Novu godinu da li je otišao u Dubrovnik na odmor sa Azrom Sarić. Nakon ponovnih pitanja tužitelja, Ćatić je kazala da je priča o putovanju Džuve i Sarić došla i do novinara Dnevnog avaza te da je o tome pričao cijeli grad i da je vjerovatno na tu temu razgovarala i sa Radončićem.

Ipak je pojasnila da joj Radončić nije naredio da pozove Džuvu, ali je tužitelj kazao kako će izvođenjem materijalnih dokaza dokazati da je Radončić sugerisao da pozove Džuvu te da ga je Ćatić izvijestila o razgovoru.

Ćatić je kazala kako u slučaju Sarić ni ona, a ni bilo ko iz Avaza nije primio direktnu naredbu od Radončića iako on ima konsultanski ugovor s Avazom koji se tiče novih projekata.

Ona je kasnije kazala kako se ne sjeća detaljno da li je u nekim drugim slučajevima dolazilo do toga da je Radončić utjecao na kreiranje tekstova dodajući da je njena komunikacija s predsjednikom SBB-a svakodnevna.

Tužitelj je u toku ispitivanja pitao Ćatić kome je dostavljala tekstove vezane za Azru Sarić i prikupljene materijale te da li je direktno slala tekstove o Sarić advokatu Beriša i Vasviji Vidović. Ćatić je kazala kako nije, odnosno da se ne sjeća baš najbolje. Tužitelj Mihajlović je rekao da će izvođenjem materijalnih dokaza dokazati suprotno.

Odbrana je insistirala kako Ćatić ne može otkrivati informacije do kojih je došlo tokom istražiteljskog rada za Vasviju Vidović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0