instant fap

Nastavljeno temeljito čišćenje grada

Nastavljeno temeljito čišćenje grada

Na području Općine Sanski Most, koje je pogođeno nedavnim poplavama i danas su nastavljene aktivnosti čišćenja i dezinfekcije, kako bi se život vratio u normalnu kolotečinu.

Započelo je pranje gradskih ulica, a formirana su i tri tima koja vrše dezinfekciju. Građani čiji su stambeni i drugi objekti bili poplavljeni saniraju štete na imovini, a organizovano je i odvoženje uništenih stvari. U naselju Jezernice i Karića sokaku još uvijek ima velikih količina vode koja se pokušava izbaciti pomoću vodenih pumpi kako bi se i u ovom dijelu grada normalizirao život. Veliki je broj građana i volontera koji sudjeluju u svim ovim aktivnostima, a danas ove poslove u Sanskom Mostu radilo i četrdesetak volontera koji su stigli iz Cazina.

Za radnike lokalna dministracije, javnih sutanova i preduzeća i danas je bio neradni dan, a zaposlenici su i danas čistili i osposobljavali prostore u kojima rade. Mještanima koji su ugroženi doprema se humanitarna pomoć posredstvom općinske organizacije Crvenog križa. Uspostavljeno je normalno snabdjevanje električnom energijom bez koje su još samo pojedini stambeni objekti u dijelovima grada gdje se voda još uvijek nije povukla. Formirana je općinska komisija za procjenu šteta koja će u narednom periodu obići sva područja ugrožena poplavama i popisati nastale štete.

Iz JP „Vodovod i kanalizacija“ su rekli kako je voda iz gradskog vodovoda ispravna za piće, dok vodu iz lokalnih vodovoda treba obavezno prokuhavati prije upotrebe. Sigurnosna situacija u Sanskom Mostu je stabilna, a policija će u narednom periodu pojačati kontrole. U katastrofalnim poplavama koje su pogodile Općinu Sanski Most u toku proteklih nekoliko dana poplavljeno je 2075 stambenih i drugih objekata, 1531 hektar poljoprivrednog zemljišta, uništeno 3,5 kilometra putne infrastrukture, oštećena dva mosta dok je pod vodom bilo oko dvije hiljade hektara zemljišta.

KOMENTARI