Nastavnik osuđen za bludne radnje je morao biti suspendovan i dobiti otkaz

HomeVijestiBiH

Nastavnik osuđen za bludne radnje je morao biti suspendovan i dobiti otkaz

Fotografija iz Srebrenice: Vjernici klanjali teraviju pod svjetlima mobilnih telefona

Osnovna škola Grbavica 1 u Sarajevu, odnosno njen direktor, bio je dužan suspendovati i uručiti otkaz o radu nastavniku tjelesnog odgoja koji je pravosnažno osuđen za bludne radnje.

Prema Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo, u članu 92. jasno se definiše disciplinski postupak, kao i otkaz.

Postupak disciplinske odgovornosti protiv lica iz stava (3), u ovom slučaju nastavnika, pokreće se za teže i lakše povrede obaveza utvrđene općim aktom osnovne škole.

U slučaju kada je protiv lica iz stava (3), u ovom slučaju nastavnika, potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine može izreći kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i više, osnovna škola obavezna je donijeti odluku o suspenziji tih lica iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka.

“Licima kojima je izrečena pravosnažna presuda ili mjera zbog počinjenog jednog ili više krivičnih djela, osnovna škola obavezna je donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa i u pismenoj formi obavijestiti Ministarstvo”, navodi se u članu 92. spomenutog Zakona.

Član 92. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS

Član 92. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS

Iz kojeg razloga Samir Alihodžić, pred Općinskim sudom u Sarajevu osuđen za bludne radnje nad učenicom, nije suspendovan te zašto mu nije izdato rješenje o prestanku radnog odnosa nakon pravosnažne presude – pitanje je za rukovodstvo OŠ Grbavica 1, ali i resorno kantonalno ministarstvo.

Na ovo je ukazao i doktor pravnih nauka Boris Krešić iz Tuzle.

“Narodnim jezikom, neko je nekome činio uslugu. Odgovorni redom su: direktor škole (nije suspendovao zaposlenika po potvrđivanju optužnice, a nakon osuđujuće presude istom nije otkazao ugovor o radu), školski odbor (nisu smijenili direktora iz razloga nepoštivanja zakonskih odredbi), ministrica obrazovanja (sve je slijepo gledala i nije smijenila školski odbor) i Tužilaštvo KS (nisu pokrenuli krivični postupak protiv navedenih lica).

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović jučer je najavila razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku koja će regulirati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu.

No, očito da je Zakon već sve jasno propisao, ali se nije adekvatno primjenjivao.

Podsjetimo, nakon konačne presude u novembru prošle godine i jednogodišnje kazne zatvora kao i jednogodišnje zabrane obavljanja posla nastavnika, Samira Alihodžića ništa nije spriječilo da svoju zatvorsku kaznu uredno plati i tako se nađe na slobodi bez odlaska iza rešetaka, a zatim se vrati i na posao jer ga zakon u tome ne sprečava.

Sud mu je izdao i uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka čime je stekao sve uslove da nesmetano obavlja svoj raniji posao. Interesantno, za vrijeme sudskog procesa Alihodžić je bio na neplaćenom odsustvu.

O ovom slučaju u ponedjeljak će se raspravljati u OŠ Grbavica 1, a sastanku će prisustvovati predstavnici škole, roditelji, Vijeća roditelja i sindikalisti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0