instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

NATO razmatra stavljanje nuklearnog oružja u stanje pripravnosti

NATO razmatra stavljanje nuklearnog oružja u stanje pripravnosti

NATO razgovara o raspoređivanju većeg broja nuklearnog oružja, vađenju naoružanja iz skladišta i stavljanja ga u stanje u pripravnosti s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine, rekao je danas šef saveza.

Jens Stoltenberg je za britanske novine Telegraph rekao da članice NATO-a razgovaraju o transparentnosti u pogledu svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje, prenio je Index.

– Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko bi nuklearnih bojnih glava trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konsultirati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo – rekao je za novine.

– Transparentnost pomaže prenijeti direktnu poruku da smo mi, naravno, nuklearni savez – rekao je glavni sekretar NATO-a.

Dodao je da je cilj NATO-a, naravno, svijet bez nuklearnog naoružanja.

– No dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearni savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet – kazao je.

Stoltenberg je prošle sedmice rekao da je nuklearno oružje “konačna sigurnosna garancija” NATO-a i sredstvo za očuvanje mira.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se odbranila u ekstremnim okolnostima. Moskva optužuje SAD i njene evropske saveznike da guraju svijet na rub nuklearnog sukoba tako što Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, a ono se koristi za napade na ruski teritorij.

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD na nekoliko lokacija u Europi ima raspoređene nuklearne bombe, prenijela je Hina.

KOMENTARI