HomeVijesti

Naučite prepoznati pravi med s nepogrješivim trikovima

Deset načina da prepoznate pravi, prirodni med

Nijedna pčela na svijetu ne pravi loš med.

Loš med su izmislili ljudi praveći od njega industrijski proizvod, te nesavjesni i neobrazovani pčelari koji bi da se preko noći obogate.

Kako biste se uvjerili da je med pravi, najpouzdaniji način je odnijeti ga na hemijsku analizu.

Međutim, stručnjaci će pravi med prepoznati po nekoliko jednostavnih testova, koje možete i sami napraviti.

Najprije je važno da znate da se pravi med kristalizira, ali na 40 stepeni, u toploj vodi, ponovo se može dovesti u tečno stanje.

Ako nekoliko kašika meda stavimo u mikrovalnu peć na visokoj temperaturi pravi med će se brzo karmelizirati. Vještački med će na visokoj temperaturi biti pun mjehurića i teško da će od njega postati karamel.

Da bismo se uvjerili da je med pravi pčelinji stavimo u staklenu teglu dvije kašike meda i šest kašika čistog špirita, dobro u vrućoj vodi ugrijemo i promućkamo. Pravi pčelinji med će se rastopiti, dok vještački pravljen med na dnu ostavlja bijeli trag. Ako u teglu ne stavimo špirit, nego samo vodu, pravi med će pasti na dno tegle, dok će se vještački med razliti po vodi.

Pravi med možete testirati i na sljedeći način. Uzmete kašikom med iz tegle i podignete je visoko. Pustite med da curi u teglu. Ako se med iz kašike neprekidno sliva u teglu, riječ je o pravom medu. Vještački med ne može curiti u neprekinutom nizu.

Ne vjerujte svemu što proizvođači pišu na etiketama. U supemarketu uzmite teglu s medom i okrenite je naopačke. Ako se med rastezljivo odvaja od dna tegle i sporo kaplje znak je da u ruci držite čisti pčelinji med. Kod vještačkog meda, masa će se naglo odvojiti od dna tegle.

Uzmite malo meda i istrljajte po dlanu. Ako se prilikom sušenja jave kristalići šećera, med je vještački. Prirodni med se u istom slučaju zagrijava i pretvara više u vrstu ulja i nije ljepljiv.

Isto tako, stavite na papirni ubrus nekoliko kapi meda. Vještački med će brzo promočiti papir, dok će prirodnom medu trebati više vremena da to učini.

Zbog vode koju u sebi sadrži, vještački med neće dozvoliti da se palidrvce šibice umočeno u med zapali. Palidrvce umočeno u prirodni med će najnormalnije gorjeti.

Med možete testirati i uz pomoć hljeba. Namažite krišku hljeba medom i ostavite da odstoji. Od prirodnog meda hljeb će se skoriti, dok će od vještačkog meda hljeb postati vodenast. To je iz razloga što vještački med u sebi sadrži vodu.

U mnogim receptima za spremanje kolača žumanca od jajeta upotrebljavaju se bez kuhanja. Ako u žumance dodate prirodni med i dobro ga izmiješate, izgledaće isto kao da ste ga skuhali, prenose Nezavisne

Ukoliko vam se ne da eksperimentisati s medom, držite se starog pravila da kvalitet nema cijenu. Naime, prirodni med je uvijek znantno skuplji od vještačkog.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0