instant fap

Naučni tim pod vodstvom Đikića otkrio glavnu slabost koronavirusa

Naučni tim pod vodstvom Đikića otkrio glavnu slabost koronavirusa

Međunarodna skupina naučnika pod vodstvom Ivana Đikića objavila je u vodećem svjetskom naučnom časopisu Nature studiju u kojoj je esenicijalni enzim koronavirusa SARS-CoV-2 opisan kao njegova “Ahilova peta”, piše u petak Jutarnji list.

Naučnici su, također, objasnili razliku između SARS-a (Teški akutni respiratorni sindrom) i Covida-19. Đikićeva studija uvrštena je i među top 10 radova o Covidu-19 koji su jučer objavljeni u svijetu, navodi dnevnik.

Kada virus SARS-CoV-2 prodre u ljudsku stanicu, potiče je da proizvodi proteine za stvaranje novih virusa. Jedan od tih virusnih proteina, zvan PLpro (proteaza nalik papainu), neophodan je za replikaciju i brzo širenje virusa. Pored toga, SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim za prigušivanje antivirusnog imunološkog odgovora, pomažući virusu da oblikuje imunološki sustav domaćina u svoju korist. Time se virus može lako umnožavati i širiti dalje.

No, naučnici pod vodstvom prof. Ivana Đikića ne samo da su identificirali protein PLpro kao slabu kariku novog koronavirusa nego su i otkrili kako se farmakološkom inhibicijom toga proteina blokira njegovo umnažanje te jača antivirusni imunološki odgovor.

Studija u Natureu rezultat je suradnje Đikićeva tima s Instituta za biokemiju II s Institutom za medicinsku virusologiju pod vodstvom Sandre Ciesek, a eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima pridonijeli su i drugi naučnici iz Frankfurta, Münchena, Mainza, Freiburga i Leidena, prenosi Hina.

KOMENTARI