instant fap

Naučnici: “Ako imate manje od 40 godina, u životu ćete vidjeti zastrašujuće stvari”

Naučnici: “Ako imate manje od 40 godina, u životu ćete vidjeti zastrašujuće stvari”

Djeca rođena ove godine živjet će svoj život na drastično drugačijem planetu od svih generacija koje su došle prije njih.

Zahvaljujući uglavnom nesmanjenom napretku u borbi protiv globalnih klimatskih promjena, nadolazeće će generacije biti prisiljene proći kroz mnogo više ekoloških katastrofa i stanja ekstremnih vremenskih uslova, pokazalo je istraživanje objavljeno u nedjelju u časopisu Science. To je alarmantna prognoza koja bi trebala naglasiti važnost poduzimanja hitnih, značajnih koraka kako bi se klimatske promjene držale pod kontrolom.

Šteta već učinjena

Nažalost, vodeći autor studije i klimatski naučnik Wim Thiery rekao je za NBCNews da je na neki način šteta već učinjena, a svaka će se generacija suočiti s planetom koji je klimatski opustošeniji od onog prije njega.

“Utvrdili smo da će svi mlađi od 40 danas živjeti bez presedana u smislu izloženosti toplinskim valovima, sušama i poplavama“, rekao je Thiery. “To je tačno čak i prema najkonzervativnijim scenarijima.”

Tačnije, Thiery i njegove kolege otkrili su da će se djeca rođena ove godine suočiti sa sedam puta više toplinskih valova, dvostruko više požara i otprilike tri puta više suša od njihovih djedova i baka. No, Thiery je istaknuo da periodi suša i toplinskih valova mogu nastaviti rasti, što problem čini još gorim nego što sugerira njihovo istraživanje.

Nejednako opterećenje

Baš kao i s utjecajima klimatskih promjena s kojima smo već suočeni, istraživači predviđaju da će zemlje u razvoju podnijeti najveći teret te da će njihovi bogatiji susjedi moći izbjeći neke od najgorih promjena.

No, ima vremena da se spriječe neki od najgorih utjecaja klimatskih promjena, napomenuo je Thiery, ali “samo ako zemlje diljem svijeta ozbiljno smanje emisije stakleničkih plinova u bliskoj budućnosti”.

“Ovo bi trebao biti poziv na akciju“, rekao je Thiery za NBC. “U našim je rukama šansa da izbjegnemo najgori scenarij. Za sve nas danas žive, moramo se boriti protiv klimatskih promjena.”

KOMENTARI