instant fap

Naučnici došli do zanimljivih otkrića: Da li će biti dozvoljeno miješanje vakcina

Naučnici došli do zanimljivih otkrića: Da li će biti dozvoljeno miješanje vakcina

Širom svijeta odobreno je desetak cjepiva protiv covida-19 koja se uglavnom daju u dvije doze.

Trenutni stav regulatornih agencija jest da se cjepiva ne bi trebalo miješati, odnosno da bi svaki pojedinac trebao primiti dvije doze istog cjepiva.

Ali, te bi se smjernice mogle uskoro promijeniti, a u nekim zemljama, na primjer – Njemačkoj i Francuskoj, mlađim građanima koji su primili prvu dozu AstraZenecina vektorskog cjepiva savjetuje se da kao drugu dozu prime Pfizerovo ili Modernino mRNA cjepivo, piše Jutarnji list.

Sličnu strategiju razmatra i Španija gdje se sada AstraZeneca daje samo starijima od 60, a prvu je dozu toga cjepiva primilo više od milion mlađih ljudi.

Naučnici tvrde da je miješanje različitih cjepiva ne samo sigurna opcija, nego postoje i naznake da bi takav način cijepljenja mogao dodatno pojačati imunološki odgovor. 

“Zašto bi kombiniranje cjepiva moglo poboljšati učinkovitost, pomalo je tajna. Mehanizam možemo djelomično objasniti, ali za sada ne razumijemo u potpunosti”, rekao je za Technology Review Shan Lu, profesor na Sveučilištu Massachusetts i stručnjak za dizajn cjepiva.

U istraživanju objavljenom u martu, istraživači iz Nacionalnog instituta za kontrolu hrane i lijekova u Kini testirali su kombinacije četiri različita cjepiva protiv COVID-a na miševima i otkrili da su neka od miješanja poboljšala imunološki odgovor.

Kada su miševima prvi put dali vektorsko cjepivo, a zatim drugu dozu druge vrste cjepiva, spoznali su da miševi imaju veću razinu antitijela i bolji odgovor T-stanica. Ali, kad su preokrenuli redoslijed cjepiva, nisu vidjeli poboljšanje.

U toku su i klinički eksperimenti na ljudima. Na primjer, u okviru Com-Cov eksperimenta u Velikoj Britaniji više od 1.000 ispitanika starijih od 50 godina primilo je prvu dozu AstraZenece ili Pfizera, a kao drugu će u razmaku osam do 12 sedmica dobiti isto cjepivo, Modernino ili Novavaxovo (proteinsko) cjepivo. Rezultati će biti poznati krajem ovog mjeseca.

Trenutno je u toku nekoliko kliničkih eksperimenata kako bi se testirala snaga kombinacija cjepiva, a ako se ovi mješoviti režimi pokažu sigurnima i učinkovitima, vjerojatno će ih kao strategiju usvojiti mnoge zemlje, uključujući i Hrvatsku.

KOMENTARI