Naučnici pronašli potencijalni lijek za ćelavost

HomeMagazin

Naučnici pronašli potencijalni lijek za ćelavost

Ella Dvornik: Život je ono što si sami napravimo. I sami smo krivi ako ne uspijemo!

Novo istraživanje pokazalo je da bi jedna hemikalija mogla bi biti odgovorna za to hoće li ljudi oćelaviti ili ne.

Istraživači s Univerziteta Kalifornija otkrili su da je samo jedna hemikalija odgovorna za diobu i odumiranje folikula dlake. Njihova studija kaže da bi otkriće hemikalije moglo ne samo liječiti ćelavost, već u konačnici ubrzati zarastanje rana.

U studiji objavljenoj u Biophysical Journalu, koautor studije Qixuan Wang rekao je da ih je istraživanje približilo razmijevanju ponašanja matičnih čelija.

“U naučnoj fantastici, kada likovima brzo zarastaju povrede, ideja je da je to moguće zahvaljujući matičnim stanicama. U stvarnom životu, naše istraživanje približava nas razumijevanju ponašanja matičnih stanica, tako da ih možemo kontrolirati i poticati zacjeljivanje rana, piše The Independent.

Tim je promatrao folikule dlake jer se one redovno i automatski obnavljaju. Tada su otkrili da vrsta proteina nazvana TGF-beta kontrolira kako se matične stanice u folikulima dlake dijele i zašto neke mogu odumrijeti.

“TGF-beta ima dvije suprotne uloge. Pomaže aktivirati neke stanice folikula dlake da proizvedu novi život, a kasnije pomaže u orkestriranju apoptoze, procesa stanične smrti. Čak i kada folikul dlake ubije sam sebe, nikada ne ubija svoj rezervoar matičnih stanica. Kada preživjele matične stanice prime signal za regeneraciju, one se dijele, stvaraju nove stanice i razvijaju se u novi folikul”, dodao je.

Autori studije istakli su da je možda moguće stimulirati rast kose aktiviranjem matičnih stanica folikula, ali potrebno je provesti više istraživanja na tu temu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0