instant fap

Naučnici razvijaju robotske ruke koje će hraniti ljude s povredama kičme

Naučnici razvijaju robotske ruke koje će hraniti ljude s povredama kičme

Roboti bi u budućnosti mogli postati ključni njegovatelji zahvaljujući konstantnom razvoju tehnologije dizajnirane da poboljša kvalitet života starije populacije, kao i ljudi s fizičkim invaliditetima.

Primjer sjajnog projekta dolazi s Univerziteta Cornell, a iza njega stoji naučnik Tapomayukh Bhattacharjee. On razvija robotsku ruku koja će pomoći u hranjenju osoba s povredama kičme.

Naučnik vjeruje da roboti imaju potencijal da transformišu njegovanje pacijenata, kao i da je hranjenje jedno od ključnih polja gdje oni mogu pomoći.

Nedavno je i odobren grandt od 1,5 miliona dolara kako bi se laboratoriju EmPRISE Lab, na čijem je čelu Bhattacharjee, omogućilo da nastavi svoj rad i razvija rješenja za ljude s fizičkim invaliditetima.

“Hranjenje je jedna od najosnovnijih aktivnosti. Zamislite sebe da tražite od nekog drugog da vas hrani svakodnevno. To u potpunosti oduzima osjećaj samostalnosti. Ako riješimo izazov hranjenja, a čovjek prihvati robota kao dio svog tijela, onda će se osjećati mnogo samostalnije. Zbog toga sam toliko motivisan da riješim ovo”, izjavio je naučnik.

Zajedno sa svojim saradnicima on razvija algoritme koji će omogućiti robotskim rukama da na siguran način hrane osobe, posebno u slučaju kada se one ne mogu pomjerati i uzimati hranu od robotske ruke. Vremenom bi ovi roboti mogli “učiti” o pacijentima i lakše obavljati svoj posao.

Godine 2019. je na Univerzitetu Harvard razvijena robotska ruka koja je toliko meka i precizna da može dodirivati meduzu u vodi bez da joj nanese bilo kakvu štetu.

Također, Toyota je razvila robota koji “visi” s plafona te izvršava kućanske poslove umjesto starijih osoba, ali je taj robot još uvijek daleko od proizvodnje.

KOMENTARI