instant fap

Naučnici u Sloveniji pronašli spektakularnu špilju, dužu od slavne Postojne

Međunarodna skupina naučnika i studenata otkrila je nedavno ispod planine Tolminski Migovec špilju koja je svojom dužinom nadmašila čak i proslavljenu Postojnu, javili su mediji

 

Tim iz britanskog Imperial College Caving Cluba zajedno s pripadnicima Jamarske sekcije Planinskega društva Tolmin istraživao je dva špiljska sistema, Migovec i Vrtnarija još od 1994. godine, prenosi tportal.

No, ključno otkriće dogodilo se ove godine 13. avgusta kada su pronašli prolaz koji povezuje dva sistema i dokazali da su oni zapravo jedan koji se proteže na dužini od 24,9 km i dubini od 975 metara.

Tim se planira vratiti u špilje kako bi posjetio još neistražene dijelove i prolaze, uzeo uzorke kamenja te analizirao mogućnost da se u njima otkriju neke informacije o klimatskim promjenama.

Stručnjaci također žele utvrditi kako se kiše kanaliziraju kroz sistem pećina i stvaraju najvažnije izvore pitke vode u ovom području.

Novi je sistem zamijenio Postojnu na prvom mjestu najduže slovenske špilje. Postojna je prvi put opisana u 17. vijeku, a njezin novi dio slučajno je 1818. otkrio Luka Čeč.

Postojnu stvara rijeka Pivka, a duga je 20.570 metara. Za javnost je otvoreno čak 5,3 km, što je najduži špiljski sistem dostupan turistima na svijetu.

KOMENTARI