Navijačima BiH zabranjeno unošenje zastave s ljiljanima, u dvorani nastala potpuna konfuzija

HomeSport

Navijačima BiH zabranjeno unošenje zastave s ljiljanima, u dvorani nastala potpuna konfuzija

BiH u punoj Skenderiji savladala Belgiju

Krovna kuća svjetske košarke (FIBA) i Košarkaški savez Njemačke zabranili su navijačima BiH da na tribine Lanxess Arena uđu sa zastavom Republike BiH sa ljiljanima, potvrđeno je za Klix.ba na ulazu u dvoranu u Kelnu.

Tu odluku su, kako nam je potvrđeno od osiguranje koje se nalazi na ulazu u dvoranu, donijeli FIBA i Košarkaški savez Njemačke u ponedjeljak, a razlog je, kako su nam rekli, to što je spomenuta zastava “provokativna”.

Ipak, iako je na nekim ulazima zabranjeno navijačima da uđu u dvoranu sa spomenutom zastavom, pojedini navijači ipak su prošli kontrole i unijeli zastavu u dvoranu.

Treba reći i to da je zbog spomenute situacije nastala potpuna konfuzija među organizatorima, a pojedine informacije govore da se navijačima zabrajneno samo da stavljaju zastavu preko brendova na početku tribine. Ipak, na ulazu u dvoranu velikom broju navijača zaustave su oduzete i nije im dozvoljeno da ih unesu na tribinu.

Važno je reći da je ta zastava bila službeni državni simbol međunarodno priznate Republike BiH i, između ostalog, u upotrebi je bila do 1998. godine. Također, pred zgradom UN-a u SAD-u vijorila se sve do njenog povlačenja iz upotrebe.

Treba istaći da zvaničnici iz entiteta RS opsoravaju ovu zastavu te je proglašavaju tzv. ratnom zastavom koju je koristila Armija RBiH, iako je to tokom rata bila zvanična zastava međunarodno priznate BiH.

Podsjećamo, meč između BiH i Francuske igra se s početkom u 14:30 sati, a naredni susret naši igrači igraju sutra protiv Litvanije i to će ujedno biti i posljednji duel u grunoj fazi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0