instant fap

Navike od kojih možete da se razbolite

Navike od kojih možete da se razbolite

Zajednička upotreba stvari izraz je bliskosti, ali dijeljenje tanjira, čaša, peškira, četkice za zube može imati neželjene posljedice.

Nisu toliko opasni virusi prehlade i gripe koji ulaze kroz usta (istraživanja su pokazala da se virusi disajnih puteva najčešće ne prenose oralno), već oni koji se prenose zaraženim predmetima, diranjem sluzokože očiju ili nosa.

Prehlada i gripa prenose se i vazduhom, posebno u zatvorenim i natrpanim prostorima autobusa, voza, aviona. Glavni krivac je ustajali vazduh. Protok vazduha pomaže isušivanju virusa, pa oni imaju manje šanse da nas napadnu. Istraživači sa Univerziteta u Virdžiniji otkrili su da ljudi dodiruju nos ili oči najmanje svaka tri sata, a istraživanja su dokazala da se veliki dio prehlada prenosi baš tim načinom, čime se virusi s ruku šire na sluzokožu nosa ili očiju.

Djetetu ste obrisali nos i maramicu gurnuli u džep jer će mu nos za nekoliko minuta opet curiti. Ipak, novac što ste ga uštedjeli ne kupujući papirnate maramice nije vrijedan nedjelju dana patnje zbog prehlade ili gripe. Virusi u maramici mogu da prežive nekoliko sati, ponekad čak i nekoliko dana. Kako bi naše imunološke ćelije bile dovoljno snažne, potreban nam je cjelonoćni san. Istraživanje medicinskog centra iz San Dijega, provedeno na dobrovoljcima koji su se odrekli pola uobičajenog sna, otkrilo je da im je broj ćelija koje prirodno ubijaju viruse u prosjeku pao za 30 posto, a one su glavno oružje protiv virusnih infekcija, poput gripe. Nakon cjelonoćnog sna sljedećeg dana se broj ćelija vratio u optimalnu borbenu snagu.

KOMENTARI