(Ne) daje ti krila: Evo što Red Bull doista radi vašem tijelu

HomeVijestiMagazin

(Ne) daje ti krila: Evo što Red Bull doista radi vašem tijelu

Red Bull Cliff Diving: Ovog vikenda u Velsu, dvije sedmice poslije u Mostaru

IAKO se često govori i piše o štetnosti energetskih pića na ljudski organizam, opsjednutost Red Bullom ne prestaje. Osim što je dobar marketing učinio svoje, nekima od nas Red Bull postao je dio života, a mnogi ga konzumiraju i u rano jutro kako bi se razbudili i puni energije započeli radni dan.

Znate li što doista Red Bull radi vašem organizmu?

Vjerojatno ne. Time se pozabavila ekipa s britanskog sajta Personalise, i došli su do zapanjujućih informacija o djelovanju energetskih pića na ljudski organizam. Red Bull na mozak teenagera utječe kao kokain, a evo i kako.

Za početak, limenka Red Bulla sadrži duplo više kofeina nego šalica kave. Nakon što ispraznite limenku energetskog pića kofein počinje ulaziti u vaš krvotok i ubrzavati rad srca. Ako brzo popijete limenku, ovo se događa već nakon nekoliko minuta.

Ako limenku ispijete lagano, prvi učinak – odnosno ubrzan rad srca počinje nakon 30 – 45 minuta.

 

Nakon 30-50 minuta apsorbcija kofeina je gotova. Zjenice se počinju širiti, krvni tlak je povišen i rad srca dosta ubrzan. Pospanost nestaje i osjećate nagli rast energije. Glukoza iz Red Bulla potiče inzulin, a jetra šećer počinje pretvarati u masti. U ovom periodu je djelovanje energetskog pića najjače.

Već nakon dva sata, razina kofeina u vašem tijelu pada. Kofein je ubrzao vaš metabolizam, “pojeo” preostalu glukozu i počinju prvi simptomi pada energije, a može se javiti i glad i prvi znaci umora.

 

Nakon 5 do 6 sati količina kofeina se u vašem organizmu prepolovila. Ženama koje uzimaju kontracepcijske pilule, za smanjenje kofeina potrebno je desetak sati.

Dvanaest sati nakon ispijanja jedne limenke u većini slučajeva kofein potpuno napušta vaš organizam i spremni ste na svoju novu dozu. Ako ste nekoliko dana zaredom naviknuli svoje tijelo na kofeinski bum, može se javiti glavobolja, loše raspoloženje i zatvor.

index

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0