Ne smije biti zaboravljena: Na današnji dan preminula Hatidža Mehmedović

HomeVijestiBiH

Ne smije biti zaboravljena: Na današnji dan preminula Hatidža Mehmedović

Infografika: Broj pušača u regiji

Danas se navršavaju dvije godine dana otkako je umrla Hatidža Mehmedović, Srebreničanka koja je bila simbol borbe za istinu o Srebrenici i stravičnom genocidu u kojem su mnoge majke izgubile svoje sinove, a sama Hatidža dva sina, supruga, brata i veliki broj bližih srodnika.

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice preminula je 22. jula 2018. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon duge i teške bolesti ne dočekavši da zločinci i svi sudionici genocida budu izvedeni pred lice pravde.

"Naša majka i veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici, Hatidža Mehmedović, večeras u 19:30 sati je preselila na ahiret. Molimo Allaha dž.š. da joj se smiluje i u džennetu je sastavi s njenim sinovima. Amin", napisao je tada Medžlis Islamske zajednice Srebrenica.

Hatidža se u Srebrenicu se vratila 2003. godine.

Nakon gubitka porodice, Hatidža je život posvetila širenju istine o Srebrenici i pokušavajući dokazati šta se zapravo dogodilo u Srebrenici tokom rata u Bosni i Hercegovini, a mnogima je u sjećanju upravo ova hrabra žena simbol patnje i traganja za pravdom i istinom.

Rođena je 1952. godine u selu Bektići kraj Srebrenice u koje se vratila 2003. gdje je i ukopana 2018.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0