instant fap

Ne spavate dovoljno? Evo zašto to nije dobro za vas

Ne spavate dovoljno? Evo zašto to nije dobro za vas

U okviru istraživanja 3974 zaposlenika banaka nosilo je tjedan dana uređaje za mjerenje aktivnosti kojima je i praćen njihov san, a napravljen je i 3D ultrazvuk srca i CT srca kako bi se pronašli tragovi srčanih bolesti.

Znanstvenici su utvrdili da u usporedbi s ljudima koji su spavali sedam do osam sati oni koji su spavali manje od šest imali su 27 posto više izgleda za ‘pretkliničku’ aterosklerozu – strukturne promjene i zadebljanje stijenki krvnih žila koje nije još dovoljno ozbiljno da izazove komplikacije.

Ranija su istraživanja povezala manjak sna s tradicionalnim faktorima rizika za srčane bolesti poput povišenog šećera u krvi, povišenog krvnog tlaka, upale i pretilosti.

“San zajedno s prehranom i tjelesnim aktivnostima jedna je od zdravih navika koje trebamo usvojiti i održavati kako bi naš kardiovaskularni sustav bio zdrav”, kaže voditelj studije Jose Ordovas, znanstvenik s CNIC-a u Madridu i sa Sveučilišta Tufts u Bostonu.

“Naši rezultati podupiru tradicionalno vjerovanje da bismo trebali spavati oko osam sati dnevno”, kaže Ordovas. “Za one koji zbog nekog razloga ne mogu izbjeći kratak san preporuka je da budu aktivniji u kontroliranju drugih faktora rizika poput prehrane i tjelovježbe”.

Zadebljanje arterija može se postupno razviti tijekom nekoliko desetljeća prije nego što stvori probleme. Ljudi mogu živjeti godinama s pretkliničkim abnormalnostima prije nego što se kod njih razvije puna ateroskleroza koju obilježava nakupljanje plakova na stijenkama krvnih žila koje ograničavaju protok krvi i mogu voditi u srčane i moždane udare.

Iako je vrlo malo ispitanika, svega 160 ljudi, spavalo više od osam sati dnevno, studija je utvrdila da te osobe imaju povećani rizik od srčanih bolesti. Žene koje su spavale više od osam sati imale su dvostruko veće izglede za pretkliničko nakupljanje plakova na stijenkama krvnih žila u odnosu na žene koje su spavale sedam do osam sati dnevno.

Muškarci su također imali nešto veći rizik od nakupljanja plakova uz previše sna, no razlika je bila toliko mala da se moglo raditi i o slučajnosti.

Index

KOMENTARI