instant fap

Nedjelja borbe protiv tuberkuloze

 Povodom „Nedjelje borbe protiv tuberkuloze“, koja se obilježava od 14. do 21. septembra, Općinska organizacija Crvenog križa Sanski Most provodi niz informativno-edukativnih aktivnosti.

Prema informacijama iz ove organizacije cilj ovih aktivnosti je mobilizacija javne podrške i inteziviranje napora u dijagnosticiranju i liječenju tuberkuloze. Aktivnosti će se provoditi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije povodom kampanje pokrenute za Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze u 2012. godini, koji je obilježen pod sloganom „Svijet bez tuberkuloze“. Također, Crveni križ Federacije BiH u proteklom periodu je izradio edukativne materijale i brošure, kao i prigodne markice u različitim apoenima, koje je dostavio svim kantonalnim i općinskim organizacijama.

Prema riječima Hamze Alagića, sekretara Crvenog križa Sanski Most, općinska organizacije je u sklopu pomenutih aktivnost svim osnovnim i srednjim školama distribuirala 3 000 markica u apoenima od 0,50 KM, kao i veći broj prigodnih plakata i brošura, dodajući da će sav prihod od prodaje markica biti iskorišten za zdravstveno humanitarne programe kao što su prevencija ili pomoć oboljelima. Svjetska zdravstvena organizacija je za ovogodišnju globalnu kampanju ljudima širom svijeta pružila mogućnost da daju svoj glas kako bi se širenje tuberkuloze zaustavilo što prije, smanjila smrtnost od ove bolesti, povećao procenat izlječenja već oboljelih, te omogućilo jeftinije i jednostavnije testiranje u dijagnostici tuberkuloze.

KOMENTARI