instant fap

Nedostatak sna uzrokuje gojaznost

Grupa naučnika sa Jean-Philippe Chaputom i Angelom Tremblayom na čelu je uradila istraživanje o uticaju nedostatka sna na pojavu gojaznosti koje je pokazalo da su osobe koje spavaju manje od šest sati izložene većoj opasnosti ove savremene pošasti.

Istraživanje, koje je objavio naučni časopis Udruženja medicinara Kanade, pokazalo je da nedostatak sna uzrokuje poremećaj lučenja hormona leptina, grelina i kortizola koji kontroliraju apetit. Poremećaj lučenja pomenutih hormona uzrokuje i pojavu gojaznosti i slabljenje fizičke pokretljivosti ljudi.

Kanadski stručnjaci preporučuju da ljudi koji pate od gojaznosti, pored dijetalne ishrane i sportskih aktivnosti, obavezno obrate pažnju i na svoj san.

U posljednjih nekoliko godina česta su istraživanja koja su pokazala da postoji direktna veza između nedostatka sna i pojave gojaznosti, a objavljeno istraživanje, koje su kanadski stručnjaci radili šest mjeseci, pokazalo je da su osobe koje imaju “kvalitetan” san mnogo, čak 33 odsto uspješnije u mršavljenju.

(Vijesti.ba / Anadolija)

KOMENTARI