instant fap

Nek’ ti je vječni rahmet dragi naš Senade

Nek’ ti je vječni rahmet dragi naš Senade

Poštovani čitaoci,

Koristimo priliku da se na ovaj način sa osjećajima tuge i sjete oprostimo sa našim suradnikom rahmetli Senadom Kubatom. Iako u teškoj bolesti, iznalazio je snagu ali volju da u teškim prilikama borbe za život preko našeg portala svojim veoma zapaženim kolumnama šalje posebno nama mlađima svevremenske pouke i poruke. Jedna od njih je svakako i posljednja za života napisana kolumna „Milijarder“.

Kontaktirao nas je zadnje dane vjerojatno iščekujući odlazak pred Gospodara svih svjetova. I u tako teškim trenucima shrvan teškom bolešću našao je snage da nama koji ostajemo šalje poruke istrajnosti u borbi za bolju i prosperitetniju BiH.  S tim ciljem  je među najboljim Krajišnicima stao i ‘92 godine ne štedeći ni zdravlje ni život.

Redakcija portala inmedia.ba je ostala bez suradnika koji je narodnim jezikom, jezikom razuma i ljudskosti slao dobronamjerne poruke svima nama koji smo ostali iza njega. U tom smislu redakcija mu šalje još jedan sellam uvažavanja i zahvalnosti za sve što je učinio za svoj narod, nas Krajišnike, Sanjane i državu BiH u cjelini…

Nek’ ti je vječni rahmet dragi naš Senade, a tvojoj porodici sabur i strpljenje želi redakcija portala inmedia.ba.

MILIJARDA EURA NA RASPOLAGANJU VLASTIMA BiH

Piše: Senad A. Kubat

[email protected]

Jedna nevjerovatna skoro fantastična ponuda javno je upućena vlastima u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, od općina, kantona, Federacije do Vijeća ministara. Naime u programu Face TV prikazana je eksluzivna reportaža sa Ivanom Žilićem koji je sedamdesetih godina prošloga stoljeća iz Vareša otišao u Belgiju i tamo uz mukotrpan rad i izvanredne intelektualne sposobnosti u oblasti auto industrije stekao veliki kapital a samo u gotovini danas posjeduje konto sa dvadeset i četiri milijarde eura (24.000 000 000 Eur). Skoro nevjerovatno.

Svojevremeno je Ivan otkupio neka teoretska znanja od poznatih svjetskih naučnika i ta znanja primijenio u praksi te je objavio dvadesetak patenata za autoindustriju. Kao ozbiljan poslovan čovjek svoje patente je po vrlo razumnoj cijeni ponudio velikom auto-koncernu Ford koji je odbio da kupi te patente ali je neovlašteno počeo da ih masovno primjenjuje i to je trajalo više godina.

Ivan je neke godine angažovao jednu renomiranu nezavisnu revizorsku kuću da mu izračuna poslovnu štetu od neovlaštenog korištenja njegovih patenata u oko 26 miliona vozila. U ovom nalazu je izračunata šteta od 374 mil. eura. Sljedeći korak je bio da svoju štetu osigura kod osiguravajuće kuće na 10 mil. eura. Potom je naš Ivan pokrenuo tužbeni zahtjev protiv Forda za naplatu odštete, a nosioci tužbenih aktivnosti po ugovoru su bili osiguravajuća kuća. Da li zbog pritiska od tuženika ili nekog drugog prikrivenog razloga osiguravajuća kuća je izbjegla da dođe na ročište i u toj proceduri Ivan je zbog toga izgubio spor.

U sljedećoj fazi Ivan sada preko jedne advokatsko-brokerske kuće pokreće novi tužbeni zahtjev ali ovaj puta protiv osiguravajuće kuće i taj spor dobija na prvostepenom ali i na drugostepenom sudu čijim presudama je utvrđena šteta po gospodina Ivana Žilića u iznosu od dvadeset četiri milijarde eura koje osiguranje ima nesporno da isplati Ivanu Žiliću u nekom razumnom roku.

Helem, kako Ivan živi u Belgiji po tamošnjem poreskom sistemu dužan je na svoj ukupni imeteak plaćati godišnji porez od dvije milijarde i šesto miliona eura poreza.U tom sistemu ima pogodnost da jedan dio poreza investira i taj iznos se izbja iz ukupne mase poreza za platiti državi.

Tako je naš Ivan odlučio da dopušteni iznos od milijarde eura investira u svoju domovinu porijekla odnosno u Bosnu i Hercegovinu. Tragom te svoje odluke uputio je i pisanu ponudu vlastima BiH, te zatražio projekte koji su spremni za ulaganje ali da ne mogu biti manji od sto miliona eura. Čak je spreman isfinancirati ukupnu izgradnju Koridira Vc.

Ivan je takođe ponudio da otkupi sve loše bosanskohercegovačke kreditne aranžmane u inostranstvu po vrlo maloj kamatnoj stopi. Sve je ovo u ovim teškim kriznim vremenima nešto o čemu bi se samo moglo sanjati, i nije isključeno da će se Ivanu obratiti mnoge zemlje koje shvataju da je ovo jedinstvena prilika za toliko potrebnim investicijama. Dvije hiljade miliona maraka je cifra da se Bosna pretvori u veliko radilište i da se otvore hiljade novih radnih mjesta.

Ja ipak osjećam strah i zebnju, da li ovakvi aranžmani odgovaraju ovoj današnjoj političkoj eliti jer se iz ovakvih aranžmana ne može krasti ni muljati ni pinka uzimati. Žalosno je što o ovakvim ponudama ne odlučuju izravno menadžeri niti ekonomisti koji se o ovakvoj ponudi nebi predugo premišljali.

Plaši me i sama ova medijska tišina o ovoj ponudi, što može biti loš znak. Jer zna se da su naši mediji pod uticajem političara i objavljuju samo ono za šta dobiju saglasnost a za ovu vijest stoljeća izgleda još nema saglasnosti. Jedini političar iz Bosne i Hercegovine koji se udostojio posjetiti gospodina Ivana Žilića i porazgovarati sa njim o eventualnim investicijama je načelnik Općine Vareš gospodin Avdija Kovačević koji sam kaže da su njegovi projekti mali i ispod obaveznog minimuma ali da će ozbiljno pristupiti izradi novih projekata koji se mogu uklopiti u investicionu politiku gospodina Ivana Žilića.

Volio bih da se neko iz Sanskog Mosta i iz našeg Kantona ozbiljno pozabavi sa ovom jedinstvenom mogućnošću i dovede investicije gospodina Ivana u Sanu ili USK. Tu pored načelnika čija bi to bila moralna a ako ne i zakonska obaveza prije svih računam na Asima Kambera koji ima autoriteta da pokrene ove inferiorne političare i tzv menadžere nebili i nama svanulo i ovim ga putem na to javno pozivam. Zašto ne iskoristiti ovako povoljnu ponudu ili bar ne pokušati?!

Mislim da treba formirati neku radnu grupu koja treba da sagleda projektnu situaciju u našem gradu i Kantonu te ako nema projekata da se u skladu sa razvojnom politikom izrade novi odgovarajući. Za početak treba stupiti u kontakt sa načelnikom Općine Vareš gospodinom Avdijom Kovačevićem i dobiti detaljnije i dodatne informacije. Ovo se ne smije propustiti. Mogli bi sa ovim napraviti jedan solidan ekonomski preporod Bosne i Hercegovine ali prije svega našeg Kantona i ako budemo pametni, pošteni i čestiti.

Molim te dobri i milosni Gospodaru zemlje i neba, smiluj nam se i podari našim ovlaštenim pojedincima koji nas vode, osjećaj odgovornosti za amanet koji su dobrovoljno i javno preuzeli i obavezali se da će raditi u korist dobra našeg naroda i ove napaćene sirotinje. A Tvoj Sud je pravedan, ne potkupljiv i strašano kažnjava i obilno nagrađuje i za čas će biti tu

KOMENTARI